Відомий тернопільський ресторатор Михайло Гросуляк в одному зі своїх закладів відкрив перший в Україні музей самогону. У ньому експонується зо два десятки оригінальних апаратів для виготовлення домашньої горілки. Їх власник збирав, де тільки міг.
Саморобні конструкції з деталей чайників, самоварів, корита, мідної духової труби, навіть турбіни літака та гумового чобота розташовані всередині австрійського залізничного вагона, звідси й назва музею – «Вагон-самогон».
На відкритті закладу Михайло Гросуляк поділився досвідом першого знайомства із самогонкою. «Я пам’ятаю, як нас п’ятеро в маленькій хатині жило, – розповів він. – Батько ставив брагу під тепле ліжко, і у повітрі стояв запах бурякової самогонки. Ночами ми з татом закопували її у лісі. Вистачало на цілий рік. Я не вживав спиртного до 20 років, але з віком зрозумів, за чим у мене ностальгія: за запахом кізяка, яким мама мастила підлогу на свята, і браги».
На думку пана Гросуляка, самогоноваріння, попри його заборону державою, не так просто викорінити в Україні. «У Європі свою горілку жене багато людей, – запевнив він. – У нас колись селяни варили самогон, щоб прогодувати сім’ю, і робили це з великою любов’ю. Згодом з’явилися бракороби, а зараз у багатьох голова болить і від легальної горілки. Я ж після шести років вживання доброї самогонки бачу, що здоров’ю вона не шкодить».
У музеї відвідувачі дізнаються, з чого та як гнали (і женуть) домашню горілку, знайомляться з конструкцією самогонних апаратів та традиціями самогоноваріння у різних країнах світу.
Світлана Клос,
м. Тернопіль
Comments: |