Відкрили музей самогоноваріння

Самогонний пристрій Гросулякового родича

Самогонний пристрій Гросулякового родича

Відомий тернопільський ресторатор Михайло Гросуляк в одному зі своїх закладів відкрив перший в Україні музей самогону. У ньому експонується зо два десятки оригінальних апаратів для виготовлення домашньої горілки. Їх власник збирав, де тільки міг.

Саморобні конструкції з деталей чайників, самоварів, корита, мідної духової труби, навіть турбіни літака та гумового чобота розташовані всередині австрійського залізничного вагона, звідси й назва музею – «Вагон-самогон».

На відкритті закладу Михайло Гросуляк поділився досвідом першого знайомства із самогонкою. «Я пам’ятаю, як нас п’ятеро в маленькій хатині жило, – розповів він. – Батько ставив брагу під тепле ліжко, і у повітрі стояв запах бурякової самогонки. Ночами ми з татом закопували її у лісі. Вистачало на цілий рік. Я не вживав спиртного до 20 років, але з віком зрозумів, за чим у мене ностальгія: за запахом кізяка, яким мама мастила підлогу на свята, і браги».

На думку пана Гросуляка, самогоноваріння, попри його заборону державою, не так просто викорінити в Україні. «У Європі свою горілку жене багато людей, – запевнив він. – У нас колись селяни варили самогон, щоб прогодувати сім’ю, і робили це з великою любов’ю. Згодом з’явилися бракороби, а зараз у багатьох голова болить і від легальної горілки. Я ж після шести років вживання доброї самогонки бачу, що здоров’ю вона не шкодить».

У музеї відвідувачі дізнаються, з чого та як гнали (і женуть) домашню горілку, знайомляться з конструкцією самогонних апаратів та традиціями самогоноваріння у різних країнах світу.

Світлана Клос,

м. Тернопіль

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>