Де зникли гроші, які збирали для героя Небесної сотні?

Михайло ЖИЗНЕВСЬКИЙ

Михайло ЖИЗНЕВСЬКИЙ

Батьки білоруса Михайла Жизневського, другої жертви Майдану, запевняють, що отримали лише дві тисячі доларів допомоги. Їм же говорили, що зібрано значно більші суми. Про скрутний стан батьків Михайла випадково дізналася активістка Тамара Шевчук, яка написала мамі листа про знайомство з покійним. Журналісти каналу «1+1» провели розслідування.

Саме Тамарі батьки й поскаржилися на відсутність допомоги. Нагадаємо, білорус Михайло Жизневський загинув під час протистоянь із силовиками на вулиці Грушевського. Причиною смерті стали вогнепальні поранення. 26 січня йому виповнилося б 26 років. Відразу після загибелі Михайла його друзі з Білої Церкви Олександра Шишуліна та Володимир Заботлін опублікували свої рахунки для допомоги. Також у Білій Церкві зібрали готівкою 32 тисячі гривень. Це офіційно названа сума. З них батьки отримали лише дві тисячі доларів. Інші кошти зникли безслідно. Благодійники ніби збирали гроші на квартиру для батьків у Гомелі, бо вони й досі винаймають житло. Олександра Шишуліна спочатку батьків обнадіяла і сказала, що здійсниться мрія покійного про квартиру для родини, але потім зникла і нині навіть не піднімає слухавку.

Коли батьки відчули обман, то попросили Олександру та Володимира привезти на поминальні сорок днів банківські виписки та чеки на витрати. Але вони на поминки не приїхали: мовляв, їх не випускають з країни. Куди зникли гроші, паралельно з батьками почала з’ясовувати і Тамара Шевчук. Друзі покійного розповіли їй, що назбирали не більше трьох тисяч гривень. У телефонній розмові йшлося про дещо більшу суму – 40-50 тисяч. На прохання оприлюднити банківські надходження Володимир Заботлін зіслався на зайнятість. Мовляв, у нього зараз сесія. Друзі з Білої Церкви кажуть, що витратилися на похорон Михайла. Але в УНА-УНСО (цю організацію представляв Михайло) стверджують, що на поховання Жизневського фінансували вони, і запевняють, що передали двадцять тисяч гривень зведеній сестрі Михайла, проте батькам вона віддала лише десять.

Нині волонтери намагаються випросити грошей у різних фондах. Ситуація ускладнюється тим, що Михайло був громадянином іншої держави, хоча на могилі Михайла – український прапор.

Підготувала Руслана ТАТАРИН

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>