Православні і католики цього року відзначають Пасху разом

У католиків та православних майже завжди дата Пасхи різниться. Але чому це так? Для визначення дня Великодня використовується Пасхалія – це складна система числових розрахунків, яка дає можливість визначити дату Великодня та залежних від нього свят.

Таблиці Пасхалії враховують велику кількість астрономічних величин та їхній взаємозв’язок між собою. І саме це лягає в основу православного та католицького календарів. Православна церква використовує юліанський календар, який називають «старим стилем». Його історія укладання сягає ще часів Юлія Цезаря (приблизно 45-й рік до Різдва Христового). Римо-католики використовують календар, заведений 1582 року Римським папою Григорієм XIII. Зазвичай, його ще називають «новим стилем».

Дату дня Пасхи вираховують на основі співвідношення сонячного та місячного календарів. Окрім того, враховуються дата рівнодення, повний місяць, встановлений день святкування – неділя. Також треба пам’ятати, що місячний рік складає 354 дні і є коротшим за юліанський рік на 11 діб. З цих причин мати сталу дату Пасхи немає змоги.

Окрім того, на думку Православної церкви, у жодному разі не можна порушувати історичну послідовність Євангельських подій. Спаситель на Таємній вечері вшанував спершу єврейську Пасху, потім був розіп’ятий і воскрес у Неділю «першого дня тижня». Таким чином, православна Пасха має святкуватися не раніше і навіть не одночасно з юдейською. Так це максимально відповідатиме реальному розвитку євангельських подій. Основний «православний» принцип вирахування дня Великодня було закладено догматом Першого Вселенського Собору (325 рік). Тож дата святкування православними Великодня завжди опиняється у межах від 4 квітня до 8 травня.

Оскільки правила укладання Пасхалії для григоріанського та юліанського календарів різні, то, зазвичай, дні святкування православного та католицького Великодня не співпадають або співпадають рідко. Цього року католики та православні відзначатимуть Пасху в один день – 20 квітня. Зауважимо, що востаннє такий збіг був аж два роки підряд: у 2010 та 2011 році. Тоді Пасха випадала на 4 і 24 квітня відповідно. Наступний раз спільна Пасха у нас буде 16 квітня 2017 року.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>