Компенсація особам, які доглядають інвалідів

«Моєму татові 87 років, він інвалід по зору ІІ групи, і зараз уже нічого не бачить. Його одного залишати не можна, тож мій чоловік оформлений по догляду за ним. Отримує 14 гривень в місяць. Але ми читали в газеті, що за такий догляд платять майже 900 гривень. Чи справді є такий закон? Чоловік піти на роботу не може, бо глядить мого тата, та й я теж інвалід – у мене немає правої руки».

Світлана ГУЖ,

с. Мельники Шацького району Волинської області

Заступник директора Департаменту соціального захисту населення у Волинській області Людмила Сірбіненко відповіла на лист:

– Можливо, читачка має на увазі 558 Постанову від 29 квітня 2004 року «Компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги». Але там таких виплат (по 900 чи більше гривень) точно немає. Для того, щоб отримати компенсацію за цією постановою, потрібно зібрати два пакети документів: один на інваліда, за яким потрібен догляд, і власне на його доглядача. Особа, яка претендує на здійснення догляду, повинна мати висновок ЛКК (лікувально-консультаційна комісія) про те, що вона може за станом здоров’я надавати ці послуги. Для інваліда комісія ЛКК повинна видати висновок, у якому зазначити, що йому потрібна постійна цілодобова допомога. Крім того, ця компенсація лише для тих, хто надає ці послуги на постійній основі, тобто інвалід проживає з ним поряд, нагодований, одягнутий та обігрітий.

Якщо працездатна особа здійснює догляд за інвалідом І групи, то розмір допомоги становить 15% від прожиткового мінімуму – 182,70 грн. За інваліда ІІ групи допомога складатиме 10%, тобто 121,80 грн. Якщо це інвалід ІІІ групи – 7% від прожиткового мінімуму. Такі ж відсотки діятимуть і для осіб непрацездатного віку, якщо, наприклад, інвалід ІІІ групи здійснює догляд за інвалідом І групи. Допомога їм вираховуватиметься згідно з прожитковим мінімумом для непрацездатних. Але треба пам’ятати про те, що за 558 Постановою роки догляду за інвалідами ІІ та ІІІ груп доглядачеві у стаж не входять. Тож доведеться обирати: або отримувати 14 гривень допомоги по догляду за престарілою людиною, яка досягла 80-річного віку, із зарахуванням років у стаж вашому чоловікові, або отримувати більший розмір компенсації, але без зарахування років у стаж.

Мирослава КОСЬМІНА

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>