Землю обробляють… коровами

Коли Надія Бойко та її брат Петро із села Кричильськ Сарненського району починають працювати в полі, люди мовчки спостерігають за ними. Не щодня можна побачити, як дід з бабою їдуть запряженими у підводу коровами. Коли ж пенсіонери ще й орати ними починають, селяни лише багатозначно посміхаються. Проте 75-річна господиня мало зважає на думку людей: каже, годувальниці справляються не гірше за коней чи трактора.

У невеличкій хатині на околиці села Надія Пилипівна мешкає удвох із молодшим братом. З чоловіком розлучилися ще в молодості, син помер. Незважаючи на поважний вік, пенсіонери ще тримають чималу господарку, обробляють добрий шматок поля.

– Ми більше двадцяти років обробляли землю волами. Колись корова привела двох бичків-близнюків. Ми їх вигодували й привчили до роботи. Коли бики постаріли, продали їх і придбали іншу пару, – пригадує пенсіонерка. – Проте п’ять років тому продали і тих, бо з роками стало важче давати їм раду. Відтоді працюємо коровами.

– Що говорити? З нас люди сміятися будуть, – віднікується її брат.

Натомість сестра вправно виводить корів з хліва й береться запрягати. Кличе на допомогу сусідського хлопця Івана. Він часто допомагає їм по господарству.

– Не хочеш говорити з людьми – йди у хату! Чого тут стидатися? – звертається Надія Пилипівна до брата. – Нічого, ми й без нього діло зробимо. Ану, ша, дєвки, не нервуйте, ведіть себе спокійно (приказує до корів – авт.). От якби ви приїхали на годину раніше, побачили б, як брат гній возить на поле. А тепер його не заставиш. Думає, всі сміються, що ми коровами землю обробляємо. Або що тут такого? Колись коровами на край світу їздили, і ніхто не дивувався.

Надія Бойко зізнається, свого часу волами вони навіть односельцям допомагали. Нині ж двома коровами, які важать по 600 кілограмів кожна, працюють лише для себе. Для господарів вони стали не тільки годувальницями, але й незамінними помічницями.

– Шкода лише, що одна з корів чомусь доїтися перестала, до бика не проситься, – бідкається Надія Пилипівна. – А у решті на них гріх нарікати. Ми ними й оремо, й скородимо, садимо картоплю, виорюємо, возимо з поля додому зерно та овочі. Коли люди радять купити конячку, щоб не мучити рогатих, я у них питаю: «А хто за нею бігати буде?» Корову випустив у чергу, вона й пішла, а коня треба вивести на пасовисько, глядіти, аби не вліз у шкоду. Роки ж у нас уже далеко не юнацькі.

Коли корів добре годувати, вони дуже слухняні, справлятися з ними зовсім не важко, переконує Надія Бойко. Проте якщо втомляться чи голодні – хоч заплач, робити не будуть.

Марія МАРТИНЮК,

Рівненська область

Фото автора

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>