Федералізація Донбасу призведе до закриття шахт

100 тисяч шахтарів залишаться без роботи у разі федералізації Донбасу, адже половину державних шахт закриють, пише «Hubs». Річ у тім, що вугільна галузь – одна з найбільш дотаційних в країні. І самотужки потягнути такі витрати область не зможе.

«За останні роки на підтримку держшахт уряд виділяв до 14 млрд грн. Дотація збереглася і в секвестрованому варіанті бюджету на 2014 рік – 12 млрд грн», – йдеться у публікації. Ці гроші йдуть на покриття збитків держшахт, оскільки собівартість продукції деяких з них у кілька разів перевищує ринкову ціну. За підсумками минулого року вона сягнула близько 500 грн за тонну. Без бюджетних мільярдів шахти будуть закриті, а шахтарі залишаться без роботи.

«Донбас самостійно не зможе дотувати свій вуглепром», – підкреслює видання. У його розпорядженні опинилися розрахунки Міненерговугілля рентабельності державних вугільних підприємств. Так першими можуть закрити держоб’єднання з найвищою собівартістю вугілля – це «Луганськвугілля і «Первомайськвугілля» в Луганській області та «Орджонікідзевугілля» і «Красноармійськвугілля» у Донецькій області, пише «Високий Замок».

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>