Запатентував із сином хвильову електростанцію

Завдяки досвіду та праці Олексій Слободюк з Кузнецовська має з півтора десятка патентів. Зокрема винайшов насадку для насоса, яка дозволить йому без котельні нагрівати воду в трубах водяного опалення, розробив вітряк з вертикальною віссю обертання та пристрій для будівництва високих споруд без підйомних кранів. Згодом Олексій із сином Віктором винайшли й запатентували вітро-хвильову та плавучу станції для виробництва електроенергії в акваторії морів.

Олексій СЛОБОДЮК

Олексій СЛОБОДЮК

Олексій Слободюк закінчив Рівненський інститут водного господарства з дипломом інженера-гідроенергетика. Тривалий час прослужив в органах безпеки СРСР та України. З 2003 року очолює відділ безпеки Рівненської АЕС, кандидат наук. Дисертацію захистив під час служби, але її темою було давнє захоплення – альтернативні джерела енергії. А підставою для здобуття вченого ступеня з технічних наук офіцером СБУ був черговий винахід у сфері хвильової енергетики.

– Як виробляється електрика судном, яке просто ходить на морі?

– Основу конструкції такого плавзасобу становлять три з’єднані між собою понтонні платформи, – пояснив Олексій. – Дві з них, гойдаючись на хвилях, свій рух передають через відповідні важелі на систему турбін, що приводять у дію генератори – ось так і виробляється струм.

Слободюки діючу модель випробовували на хвилях Білого озера, що у Володимирецькому районі. Хвильову механіку давно вже розробляють у світі й навіть збудовані та виробляють струм плавучі електростанції, але Олексій Слободюк удосконалив уже існуючі, що збільшує їхню потужність у 10-50 разів. Зі своїми моделями та макетами побував не на одній міжнародній виставці. Винаходами зацікавилися німці й канадці, проте інвестувати не квапляться, бо це надто ризиковано в Україні.

– Ну а яка перспектива хвильових електростанцій у нас?

– Їх можна використовувати на Чорному морі. Така електростанція за допомогою гнучкого, прокладеного по дну кабеля живитиме санаторії, населені пункти, підприємства на узбережжі. Порівняно з тепловими й атомними, хвильова буде дешевшою.

– Для дому, господарства, побуту щось вигадали незвичайне?

– Маю ідеї, розробки. Купив нещодавно за містом покинутий хутір серед болота, осушив – маю тепер город і ставок, зробив фундамент під вітряк, щоб мати власну електрику. На літо збираюся туди переселитися зовсім – там і буду втілювати в життя все, що задумав.

Микола ШМИГІН,

Рівненська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>