Ситуація з донецькими сепаратистами має вирішитися мирно до 11:00

Перший віце-прем'єр України Віталій Ярема сподівається, що в четвер в 11.00 будівлю Донецької облдержадміністрації буде звільнено мирним шляхом і без застосування сили. Про це він сказав по телефону з Донецька в середу ввечері в ефірі 5 каналу, пише «Українська правда».

«Є надія, що в Донецьку не проллється кров і не будуть застосовані правоохоронні органи для звільнення приміщення. Сподіваюся, що завтра це питання буде вирішено», - зазначив Ярема.

За його словами, правоохоронці провели низку зустрічей з представниками протестувальників. За словами Яреми, вимоги, які в даний час ставлять ці особи перед владою – це проведення місцевого референдуму.

«Спочатку вони оголосили про існування так званої Донецької республіки. Зараз вони відмовилися від цієї республіки. І коли дізналися, що правоохоронні органи можуть застосувати силові методи щодо звільнення адмінбудинку, тоді вони погодилися на переговори. Сьогодні ці переговори знаходяться, я вважаю, в динамічній стадії і, я вважаю, що вони можуть привести до позитивного результату», - зазначив він.

Перший віце-прем'єр повідомив, що в Донецькій ОДА та околицях щодоби збираються кілька сотень людей, які вимагають від влади вжити «відповідних рішень». Він підкреслив, що головна проблема полягає в тому, що групи протестувальників представляють кілька людей, «тобто видно, що вони не є однією групою і видно, що ці люди управляються з декількох центрів».

«Але судячи з того, що ми практично всі їхні вимоги, які вони ставлять сьогодні перед владою, виконуємо, то я сподіваюся, що завтра об 11 годині ми зможемо досягти відповідного консенсусу», - акцентував перший віце-прем'єр.

Він нагадав, що головна вимога влади полягає в тому, щоб протестувальники здали зброю, яку вони забрали в Управлінні СБУ, а це 93 ПМ і 5 автоматів Калашникова. Також протестувальники мають звільнити приміщення. Що стосується подальшої долі самих протестувальників, які знаходяться в будівлі Донецької ОДА в контексті їх можливого звільнення від кримінальної відповідальності, то, за словами Яреми, це питання буде узгоджуватися під час подальших переговорів. «Я думаю, що ці питання будуть вирішені позитивно, і це буде вже залежати від Верховної Ради і від в.о. президента», - додав він.

Також Ярема зазначив, що бізнесмен Рінат Ахметов і губернатор Донецької області Сергій Тарута сприяють врегулюванню ситуації.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>