Світильник у світязькому «Межигір’ї» коштує 985 доларів

А місцеві люди працюють там за мізерну зарплату

Всі будинки у Світязькому «Межигір’ї» споруджені з матеріалів фірми «Хонка», як і у Межигір’ї Януковича

Всі будинки у Світязькому «Межигір’ї» споруджені з матеріалів фірми «Хонка», як і у Межигір’ї Януковича

П’ять елітних будиночків в урочищі Гряда, що поблизу Шацька, які нібито належать наближеним до сім’ї Януковича, вже настільки прославилися завдяки журналістам, що охорона не відчиняє двері на наш настирливий дзвінок. Шикарні маєтки оточені височезним парканом. Колега підсаджує мене, щоб сфотографувати подвір’я. Переконана, за нами пильно стежили завдяки відеокамерам, та ніхто не вийшов, не зупинив.

Селянка з Одещини збудувала маєток на Світязі?

Місцеві жителі давно перешіптувалися про те, що «хтось з Києва будує шикарні дачі на Світязі». А зводити ці апартаменти швидкими темпами почали після того, як у вересні на Волині з робочою поїздкою побував Прем’єр-міністр України Микола Азаров. За іншою версією – мальовничий берег Світязя облюбував Віктор-молодший, який брав участь у міжнародному трофі-рейді, що фінішував на Гряді. Документи, які зберігає комендант, свідчать: у кожного з п’яти дерев’яних будиночків різні власники. Серед них є київське ТзОВ «Грін Віллас», двоє громадян з Донецької області, одна панянка з Херсона і Марія Генова із села Багате Одеської області. Видно, назва населеного пункту відповідає матеріальному стану його окремих мешканців, які за рік можуть збудувати таку дачку. Телефонуємо у Багатянську сільську раду, щоб розпитати, який бізнес має пані Марія і чи не пов’язана вона з родиною Януковичів. Там розповіли, що це проста жінка, підприємництвом не займається.

Один з будиночків світязького «Межигір’я»

Один з будиночків світязького «Межигір’я»

– Тоді за що вона побудувала дачу на березі Світязя на Волині?

– На Волині? От циркачі… У нас же своє гарне озеро є і море, – вирвалося у співрозмовниці, але раптом вона спохопилася: – Ой, більше нічого коментувати не буду.

Додзвонилися ми й до 45-річної Марії Антонівни. На запитання, чи знає вона про існування власної дачі на Волині, кілька хвилин мовчала, потім занервувала і врешті відповіла запитанням на запитання: «Знаю, а вам що?» «А чи були там? Бачили, у якому вона місці, як проходять роботи?» «А хто вам сказав, що не була?» – сердилася, і тим себе викрила. Зачувши, що спілкується з журналістами, сказала, що нічого розповідати не буде, бо не має часу, і кинула слухавку. Злякалася. Видно, та дача така її, як і моя.

Від іншого власника – товариства з обмеженою відповідальністю «Грін Віллас» – ниточки ведуть до колишнього голови Державної митної служби України, народного депутата, який слідом за Януковичем втік до Росії, Ігоря Калєтніка. Словом, і неозброєним оком видно, що справжні власники шикарних будиночків зовсім не ті, які офіційно зазначені у документах. Прості смертні не мають у власному користуванні вертоліт! А тут спеціально обладнаний майданчик для приземлення з повітря.

На світильниках у кухні і досі висять цінники

На світильниках у кухні і досі висять цінники

Мінімум мільйон гривень коштує один особнячок

До шикарних апартаментів проїхати легко. А ще тут одразу можна побачити контраст між бідними і багатими. Як насмішка над простими трударями виглядає старенька база відпочинку нововолинських шахтарів. Ось таке «чудо» заслужили вони за свою нелегку працю. Трохи далі – облуплений магазин та медпункт, який ніхто не фарбував ще з радянських часів. Подумалося, чому ж ті, хто подбав про елітний відпочинок для сильних світу цього, не подумав про гарний краєвид з їхнього вікна: окультурили б хатинки для шахтарів, магазин відремонтували. Не годиться ж муляти очі владцям таким страхіттям!

Найперше про розкоші у цих світязьких маєтках розповіли представники Самооборони Майдану. Вони провели екскурсію територією разом з правоохоронцями, представниками громадськості. Відзняли відео та виклали в Інтернеті. Кадри не гірші, ніж у славнозвісному «Межигір’ї». За масивним кованим парканом вартістю кілька десятків тисяч гривень відкривається затишна відпочинкова зона. Доріжки вимощені бруківкою, на подвір’ї – ландшафтний дизайн, бесідка з каміном, за кілька кроків хлюпоче Світязь. Ця частина берега обгороджена виключно для тих, хто відпочиватиме у маєтках. Новенький дитячий майданчик підказує, що мали сюди навідуватися елітні батьки з малечею. Всі будинки з дерева, споруджені з матеріалів фірми «Хонка», як і у Межигір’ї Януковича. На їх будівництво використовується деревина з Центральної Фінляндії, тож, зрозуміло, і коштує не дешево. Телефоную у київське представництво фірми «Хонка» і кажу, що хочу скористатися їхніми послугами, тож прошу назвати середню вартість котеджного будиночка. «Приблизно 1100 євро за метр квадратний», – чую у відповідь. Ого! Мої очі стали більшими за нулі у названій сумі. У скільки обійшлася одна елітна дача найменшою площею у сто квадратів, не важко порахувати – 110 000 євро. А у гривнях за минулорічним курсом це буде мільйон!

Меблі італійські, підлога мармурова, викладена мозаїкою

Вертолітний майданчик

Вертолітний майданчик

Ми вже не говоримо про всю «начинку» такого житла. Підлога на першому поверсі мармурова, викладена мозаїкою, у спальнях – з дубових дощок. З дуба виготовлені й масивні різьблені стелі. Меблі у кімнатах італійські, але не розпаковані, бо офіційно маєтки не здані в експлуатацію. Навіть на світильниках прикріплені цінники. На одному з маленьких бра у коридорі оператор фокусує камеру на ціні 985 доларів. Що вже казати про вартість сучасної побутової техніки та престижних меблів! Плазмові телевізори запаковані у целофан. А от на одній з кухонь побачили стіл, сервірований дорогими приборами.

Система освітлення автоматична: лише відчиняєш двері у кімнату – лампочки одразу загоряються. Дивлячись на цей шик і блиск, шкода стає місцевих людей, які працюють тут за мізерну зарплату. Це сторожі, комендант, жіночка, яка дбає про озеленення. Зізнаються, що раді й цьому, бо де у Шацьку роботу знайдеш. Сезонні заробітки є лише влітку, а в маєтках таки платять цілий рік. Сподівалися, що коли відкриються дачі, оплату збільшать, та, зважаючи на останні події, ці плани зруйнувалися. У Світязькій сільській раді працівниці розповідали, що місцеві мами мріяли, як би то дочок у прислугу до багатіїв пристроїти. Та дізнавшись вимоги, розчаровано зітхали. Дівчата мали бути віком до 25 років з обов’язковим знанням англійської мови.

…Незабаром у Шацькому краї розпочинається сезон. Яка доля чекатиме на місцеве «Межигір’я»? Голова шацької Народної самооборони Олександр Положевець, відповідаючи на наше запитання, зауважив: це приватна власність і поки не доведено, що маєтки дійсно належать комусь із сім’ї Януковича. Але чи приїде хтось з власників, які значаться в офіційних документах, на Світязь? Щось сумніваюся…

Руслана ТАТАРИН,

Волинська область

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>