Чи українці багато п’ють?

«Вісник+К» розпочинає рубрику «Тверезе життя», де голова Волинського православного братства тверезості ім. святого Іоанна Кронштадського протоієрей Степан Ярема відповідатиме на численні запитання читачів, що стосуються проблем алкоголізму в суспільстві. «Чи є статистика, скільки пили раніше і тепер? – запитує Світлана К. з Ковеля. – А то всі кажуть, що наша нація завше зловживала «зеленим змієм».

За оцінками спеціалістів, рівень вживання алкоголю становить від 14 до 25 літрів в рік на душу населення. Всесвітня організація охорони здоров’я встановила, що коли цей показник перевищує 8 літрів, то країні загрожує небезпека. Як свідчать останні дослідження ВООЗ, Україна посідає перше місце у Європі щодо вживання алкоголю серед дітей та молоді. Високий рівень злочинності, економічні втрати, руйнування сім’ї, переповнені будинки для престарілих та заклади для дітей-сиріт – наслідок цієї ж проблеми. Наша держава щороку втрачає понад 40 тисяч людей, загибель яких спричинена алкоголізмом. Наслухавшись про те, що вживання спиртного – це наша національна традиція, мовляв, в усі часи Русь славилася гульбищами та пияцтвом, у пересічної людини складається хибне враження про хитрого та лукавого «зеленого змія». Та коли знайомишся з правдивою історією, то є над чим подумати. Русичі вживали лише слабкоградусні напої: брагу, мед, пиво, квас (міцність 1-5%), сп’яніння від яких не сильне й діє порівняно нетривалий час. А по-друге, привізне вино з Візантії (міцність не перевищувала 11%) розбавляли водою, так як у Греції та Візантії, у співвідношенні 1:3 або 2:5. Також варто зазначити, що до початку ХХ століття рівень вживання алкоголю коливався від 2 до 4 літрів в рік на душу населення, що на той час у сім разів менше, ніж у Франції (23,32 л), у Німеччині (10,06 л), у Великобританії (8,83 л), США (6,56 л). Навіть такі цифри тоді здавалися не нормальними, і у 1914 році був введений так званий «сухий закон», який протримався до 1925 року. Статистика свідчить, що у 1928-1932 роках на душу населення припадало 1,04 літра спиртного. Кардинально все стало змінюватися після Другої світової війни, коли з 1950 по 1975 роки вживання алкоголю за рік зросло до 12 літрів на людину. Указ Уряду СРСР 1985 року щодо боротьби з пияцтвом та алкоголізмом трохи призупинив стрімку алкоголізацію, проте ненадовго. Тепер картина невтішна. Нещодавно помер мій товариш. Йому ще не було й сорока років. Біля труни стояла молода дружина, троє діточок та жалобна родина. І скільки ще тисяч таких жертв потрібно, аби кожен задумався, усвідомив та вибрав тверезість як шлях до чистоти, до Бога.

Степан ЯРЕМА,

протоієрей

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>