З вами таке було: десь я це вже бачив?

Напевно, кожен з читачів відчував подібне. Ви приходите або приїжджаєте у зовсім незнайоме місце. І вас переслідує незрозуміле відчуття, що колись ви вже тут були. Ви бачили ці предмети, відчували ці запахи, говорили з цими людьми. Деякі можуть навіть точно сказати, що знаходиться у них за спиною або що стоїть за дверима ліворуч. Всі ці знання з’являються на рівні відчуттів. Пам’ять не підказує, коли ви приїжджали вже у це місце. Більше того, такої ситуації, можливо, ніколи і не було. Але відчуття відомості не зникає. Вчені називають його дежавю. Це слово прийшло до нас з французької мови. Правда, там воно пишеться окремо. У словниках та енциклопедіях цей термін пояснюють так: «Дежавю (від франц. «вже бачене») – це психологічний стан людини, при якому вона відчуває, що вже знаходилася у подібній ситуації, була у цьому місці, бачила ті чи інші предмети».

Ефект дежавю досі повністю не вивчений. Цей феномен намагаються пояснити медики, психологи, езотерики, маги і чаклуни, релігієзнавці. Науковці кажуть, що 97% людей стикалися з цим.

Чому виникає ефект дежавю? Щодо цього приводу є кілька версій.

Одна з них – багаторазове переселення душ. Відповідно до цієї теорії, ефект дежавю – це не що інше, як згадування фрагмента з попереднього життя. Перебуваючи у фізичному тілі, душа «згадує свої минулі думки». Так відбувається процес пізнання дійсності. Не дивно, що людина відчуває «знайомість» у певні моменти свого життя.

Інша – в усьому винні підсвідомі фантазії. Тобто у кожного є приховані фантазії, образи, ідеї, і коли вони збігаються з подіями, з’являється відчуття впізнавання.

Науковці радять не боятися цього.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>