Заслужена артистка кубані родом з Прикарпаття

КІНДЗЕРСЬКІ з донькою Лесею

КІНДЗЕРСЬКІ з донькою Лесею

У селі Верхня Калуського району багато співучих родин. Доволі гарних слів довелося почути про Любов Кіндзерську, яка нині хоч і живе у Краснодарі, але не забуває рідне село, адже тут живуть її батьки, сестра. Жінка – заслужена артистка Кубані, співає у відомому хорі. Але при першій нагоді поспішає у рідне село, де зростала і здобула першу музичну освіту.

У Параски Кіндзерської – дві доньки-красуні та син. Жінка часто переглядає домашні альбоми, адже там чимало світлин, де її дівчата у національних костюмах виступають на різноманітних сценах.

– І Леся, і Люба у мене змалку любили співати, – каже Параска Миколаївна. – Мабуть, гарні голоси успадкували від родичів, адже і по маминій, і по татовій лінії всі співучі, були учасниками церковного хору. Тож коли збирається вся наша родина – то це справжнє свято, адже, як завше, лунає лише задушевна українська пісня.

Донька Олександра працює у місцевій школі вчителем початкових класів.

– То вашим вихованцям весело? Буває, що співаєте? – запитую педагога.

– Так, буває. Вони й самі залюбки співають на уроках трудового чи образотворчого мистецтва.

А от син Кіндзерських своє життя з музикою не пов’язав, хоч також вміє грати на музичних інструментах. Живе у Мелітополі, за фахом конструктор.

– Він винайшов міні-сівалку і помідорозбиральний комбайн, який назвали «ТАКІ», бо авторами винаходу були Тарасенко і Кіндзерський, – радіє за брата сестра. – У нього талант до техніки.

Чи не найбільше мама гордиться Любов’ю, адже вона – заслужена артистка Кубані. Живе у Краснодарі, там має сім’ю.

– Люба спочатку співала з Лесею. Закінчила музичну школу, навіть трохи працювала вчителем. Водночас була солісткою Прикарпатського хору. Згодом відвідувала студію при Національному заслуженому академічному

Артистка Любов ТКАЧЕНКО

Артистка Любов ТКАЧЕНКО

українському народному хорі імені Верьовки у Києві. Заодно і продовжила навчання в інституті культури та мистецтв. Згодом два роки працювала у Поліському ансамблі пісні і танцю «Льонок». І так трапилося, що на одній сцені виступали «Льонок» і Кубанський козачий хор. Її там помітили і запросили на прослуховування. Вона пройшла, і ось уже з 1987 року живе у Краснодарі, – продовжує Параска Кіндзерська. – Любина донька має хист від матері: також співає.

Нині Любов Ткаченко (Кіндзерська) співає в ансамблі «Козача душа», що діє при Кубанському козачому хорі. Її мама каже, що ра-ніше, коли донька поверталася із закордонних гастролей, то обов’язково приїжджала додому в село на кілька днів. Нині гостини бувають хіба що раз у рік. Але й цьому батьки раді.

Прикро, що цієї весни гастролі Кубанського козачого хору в Україні повністю скасовані. Спочатку їх відмінили в Миколаєві, Чернігові, у Палаці «Україна» в Києві. А все через художнього керівника і головного диригента, заслуженого артиста України та Росії Віктора Захарченка, який є одним із трьохсот підписантів сумнозвісного листа діячів культури у підтримку агресорської політики Путіна щодо України. А співав колектив багато українських пісень.

Марія ДУБУК,

Івано-Франківська область

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>