«У смерті мого сина прошу винити невісток»

Сповідь мами-свекрухи

…О восьмій годині ранку 2 жовтня 2013 року мені подзвонила невістка Марина – помер Коля, мій син, йому минуло лиш 35 років… Через півтори години я була вже у морзі. Чекала, поки привезуть сина. Лише після розтину побачила, який він був побитий! Це просто жах! На похоронах я показала декілька ран своїм родичам, і це шокувало їх.

***

Те, що Марина розповідала в міліції слідчому і мені – зовсім різні речі.

Мені вона сказала, що цілий день була вдома і маринувала гриби, а Коля прийшов п’яний і ліг на ліжко в шапці. Коли вона зняла її, то побачила, що Микола побитий і вимазав постіль кров’ю. Марина розсердилася, вивела його в літню кухню, кинула йому на підлогу декілька курточок, а сама пішла в хату. Хоча потім моїй племінниці казала, що постелила йому матрац. А батько Миколи Сергій, який проживав з ними, встиг пожалітися своєму братові, що Марина теж була п’яна і мого Колю у той день била тричі, а потім затягнула в кухню непритомного. Наступного після смерті сина дня помер і його батько. А він же був єдиним свідком, який міг би викрити брехню невістки! От тоді я стала серйозно звинувачувати її у смерті мого сина, повідомила про це міліцію. Марина у відділку зізналася, що дійсно вдарила Колю декілька разів. Але ж у сина на тілі живого місця не було! Він мав поламані ребра, права рука була вся синя і набрякла, на ногах такі рани, як хто сокирою по них пройшовся, статевий орган теж був синій і спухлий. Чому? У мерців він не буває синій. Але слідчий чомусь вирішив, що це легкі тілесні ушкодження, про що й написав у документах.

Те, що Марина простягала руки до Миколи, відомо давно. Колись вона порізала ножем плече сина. Ще за якийсь час привезла мені його всього скривавленого. Замість голови – криваве місиво. Півмісяця я його відходжувала, а потім завезла на кодування. Все було добре, але ненадовго. Коли я запитала, чому знову зірвався, він відповів: «Марина приходить кожен день п’яна, а що мені залишається робити?» Їсти вона не варила, батька глядіти не хотіла, і Коля змушений був розрахуватися з роботи. А ось вона працювати ніде не хотіла, жила лиш тим, що поцупить у мене, в чоловіка та свекра, за ті гроші робила матері ремонти в хаті.

***

Марина – друга дружина Миколи, а перша, Катя, живе у Луцьку разом з їхньою донькою Дариною. Усі синові проблеми в житті почалися саме через Катьку! Коля з нею прожив дуже мало – півтора року. Потім я її вигнала з хати, бо вона хотіла подобатися не тільки Миколі, а й іншим чоловікам. Що мені залишалося? Хочеш, то йди і подобайся, але вже без мого сина!

А тоді з’явилася Марина. Я бачила, що життя з нею у сина теж не свято, але втручатися у його долю я вже не хотіла. Він і так собі зіпсував нерви, поки жив з тією Катькою. Коли розлучалися, то мусив пережити 14 судів! І це не жарт, бо колишня судилася з ним за найменшу дрібничку.

І от випадково я дізналася просто неймовірне: друга невістка Марина потоваришувала з колишньою Катериною! Вони стали подругами! Я здогадуюся, що це все хитромудрий план Каті. Це вона запропонувала Марині: мовляв, якщо Коля помре, ми будемо одержувати на обох дочок пенсію по втраті годувальника, а це більше, ніж він дає аліментів. Їй не подобалося, що мій син платив всього 205 гривень. Катя знала, де Коля працює, приходила на роботу і перед начальством обливала його брудом. Коли він йшов у лікарню з батьком, там закочувала істерику, щоб усі бачили. Телефонувала йому по 15 разів, особливо увечері, коли він лягав спати. Приїжджала до них додому і щось там шепталася з Мариною. Мені здавалося, що вони навіть щось підсипали йому в їжу. Він був якийсь неадекватний, щось з ним робилося, і він міг накоїти дурниць.

І от, таки накоїв… Незадовго до смерті він заліз у хату до свого однокласника. Колю, здається, мали судити, про це я мало знала… Але на похороні той однокласник сказав, що вони встигли порозумітися і все владналося. Саме він одним з останніх бачив Колю живим першого жовтня 2013 року близько шостої години вечора. Так, мій син йшов додому п’яний, але не побитий!

***

Шостого жовтня мені нарешті стало все більш-менш зрозуміло про цей випадок. Після служби у церкві ми прийшли на жалобний обід до мене додому (Миколу я поховала біля своєї рідні). Марина зі свахою за стіл чомусь не сідали. Потім вони зібралися їхати додому, і я з ними сіла, щоб ще раз поїхати на могилу сина. Ось тут і відкрились мені очі. Марина сказала, що мій Коля взяв кредит на 4,5 тисячі гривень, заклавши хату. Але я більш ніж впевнена, що насправді ніякого кредиту немає, а ці гроші їм потрібні для того, щоб віддати борг односельчанам. Адже мати Марини бігала по селу позичати, щоб поховати зятя. Але на похорон вони мені дали лише 500 гривень, решту я все замовляла за свої кошти. Чи, можливо, ці чотири тисячі їм потрібні були для того, щоб заплатити лікарю, аби той дав такий висновок про смерть, який їм підходив (він написав, що мій син помер від переохолодження)? Я на власні очі бачила, як сваха давала гроші лікарю. Коли ж запитала у неї за що, та зам’ялася і толком нічого не сказала. Шкода, що я цей факт нічим довести не можу…

Коли я побачила, що слідчий мене не сприймає серйозно, я написала заяву і пробилася на прийом до прокурора. Він вислухав мене і одразу подзвонив у міліцію. Там йому повідомили, що справа закрита. З мого Колі зробили монстра і алкоголіка, а Марина у них – ангелочок. То чому ж тоді у неї немає жодної подряпини, а син у могилі?

Зараз я проживаю з мамою, їй 84 роки, нам добре, спокійно. Коли до нас приїжджала друга онучка Валя, дочка Колі і Марини, це взагалі був рай. Але зараз її до мене не пускають, бо я «погана бабуся». Невістка залякує малу. Колись я хотіла провідати її у школі, то з дитиною трапилася істерика. Вона просила не говорити до неї і не приходити, бо як мама дізнається, то повіситься! Уявляєте? Шантажує, що повіситься, і смерть матері буде на совісті того нещасного дитятка. А останнім часом Марина стала напиватися і бити дочку. А вона, бідна, уже кілька разів ночами втікала від неї, а люди із села телефонували мені. Я написала заяву в органи опіки і піклування. Такій матері не можна залишити дитину, її треба позбавити батьківських прав!

***

Я подала на Марину в суд – вона мусить відповісти за смерть мого сина. І буду боротися до кінця, навіть якщо знадобиться ексгумація тіла – піду на все. Зрозумійте мене, я – мати, і мушу знати, як загинув мій син та за що? Невже за те, щоб хтось одержував більші аліменти?

Не можу собі простити, що я нічим не допомогла синові, щоб уникнути біди. Перед трагедією мені наснився сон. Син просив мене: «Мамо, допоможи мені», – а голова його лежала на руках у сивої бабусі…

Валентина Іванівна,

Рівненська область

Р.S. Всі імена з етичних міркувань змінено.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>