Луцька гімназія №14 – у сотні кращих шкіл України

Минулого тижня у Луцькому НВК «Гімназія №14» відбулися громадські слухання, де обговорили присвоєння навчальному закладу імені Василя Сухомлинського. Гімназія входить у сотню кращих шкіл України за сучасними освітніми технологіями, а також за результатами ЗНО. Про здобутки учнів, педагогів розмовляємо з директором Марією Кардаш.

– Історія нашої гімназії почалася 1 вересня 1944 року з Гнідавської семирічки, – розповідає Марія Миколаївна. – З 1995 року це навчально-виховний комплекс «Гімназія №14», де на сьогодні навчається 998 учнів, працює 136 педагогів та 22 вихователі дошкільного відділення. Більшість вчителів – з вищою кваліфікаційною категорією, методисти, п’ять заслужених вчителів України. Ми гордимося, що 13 наших педагогів є переможцями, лауреатами, дипломантами Всеукраїнського конкурсу «Вчитель року». Мої колеги – автори методичних посібників, які рекомендовані Міністерством освіти для навчання в інших школах України. Хочеться відзначити, що вчителі беруть участь у складанні завдань до ЗНО, є засновниками чотирьох авторських шкіл, семи шкіл передового досвіду, які знають за межами Волині. Наша гімназія тісно співпрацює з Східноєвропейським національним університетом імені Лесі Українки та Луцьким національним технічним університетом, а також – з Інститутом обдарованої дитини міста Києва (до речі, один з випусків журналу «Обдарована дитина» був повністю присвячений нашій гімназії). Наш навчальний заклад єдиний у Луцьку, до складу якого входить, крім початкової школи, і дошкільне відділення. Тобто здійснюємо безперервну освіту та виховання дитини з трьох і до 17 років.

– Чи правда, що всі ваші випускники вступають до вузів?

– За роки Незалежності, наголошу, всі наші випускники щороку вступають у різні престижні вузи України, з них лише відсотків десять – на платному навчанні. Також здобувають освіту у Польщі, Німеччині, Угорщині, Чехії, Росії, США. Є такі, що навчаються стаціонарно за кордоном і заочно в Україні, дехто – навіть на двох факультетах одночасно. 17 наших учнів є стипендіатами Президента України, крім того, щороку посідають призові місця на всеукраїнських, обласних та міських олімпіадах, захистах наукових робіт, маємо учасників міжнародних змагань з інформаційних технологій, чемпіонів з художньої гімнастики. Діти випускають шкільний журнал «Жалюзі» (роблять вкладку німецькою, польською, англійською мовами) та газету «Гнідавське гроно».

– Чому гімназію хочете назвати саме іменем Василя Сухомлинського?

– Імена земляків мають навчальні заклади, організації, тому я виступила з ініціативою про присвоєння імені Василя Сухомлинського, який зробив значний особистий внесок у розвиток освіти і науки України. У роботі вчительсько-викладацький колектив використовує його творчу спадщину, щороку відбувається чимало заходів, присвячених цьому педагогу, п’ять вчителів гімназії мають Почесний знак його імені. У 1994 році було започатковано перші Сухомлинівські педагогічні читання, коли з’їхалося багато відомих людей, зокрема і його донька Ольга, директор Павлиської школи на Кіровоградщині, де вчителював Василь Олександрович. Сподіваємося, що до 70-річчя нашої гімназії, яке святкуватимемо цього року, нам присвоять почесне ім’я Сухомлинського.

Олена ПАВЛЮК,

Волинська область

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>