Україна виставить Росії 130 млрд грн боргу за вкладами Ощадбанку СРСР?

Сума боргу Росії за вкладами українців в Ощадбанку СРСР з урахуванням індексації становить 130 мільярдів гривень. Про це на прес-конференції у вівторок, 18 березня, заявив міністр юстиції України Павло Петренко, передає кореспондент НБН – пише «Високий Замок».

«Ми повинні фактично зафіксувати ту частину активів, на які претендує Україна. Тільки за вкладами Ощадбанку без будь-яких індексацій мова йде про 80 млрд грн. З індексацією ця сума сягала 130 млрд грн», – заявив пан Петренко. Також він повідомив, що за дорученням уряду зараз напрацьована правова позиція України щодо визначення прав на частину майна СРСР, яка фактично знаходиться у користуванні РФ.

«У зв'язку з тим, що не був підписаний договір про так званий нульовий варіант, Україна, як одна з колишніх республік СРСР, має всі юридичні права на частину тих активів, які належали Радянському Союзу за станом на 1991 рік», – заявив міністр юстиції.

За його словами, мова йде про активи за кордоном, золотовалютні запаси, які на той момент були у Радянського Союзу, а також про вклади громадян України, які залишились на балансах Російського Ощадбанку.

Також Павло Петренко підкреслив, що якщо Росія визнає заяви нової кримської влади про націоналізацію державної власності в Криму і відповідних природних ресурсів на шельфі в Чорному морі Україна залишає за собою право приймати адекватні заходи відносно всіх збитків за рахунок майна, що належить РФ.

«Ми офіційно заявили, що якщо РФ визнає ці дії кримської влади, то Україна залишає за собою право приймати адекватні заходи відносно всіх збитків за рахунок майна, що належить Росії, і перебуває як на території України, так і в інших державах. Ми це будемо робити в суворій відповідності з міжнародним і національним законодавством», – заявив міністр.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>