У Польщі молилися за загиблих українців-холмщаків

У ці дні минули 70-і роковини трагедії села Сагринь на Холмщині, де сотні православних українців – мешканців цього та навколишніх сіл були в березні 1944 року вбиті формуваннями Армії Крайової. Для української громадськості Холмщини Сагринь – це символ мучеництва українського православного населення. Урочисті очолив Високопреосвященніший Авель, Православний Архиєпископ Люблинський і Холмський. Також приїхали численні прочани – вірні Люблинсько-Холмської єпархії та колишні мешканці Холмщини, які живуть зараз в Україні. З благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта під час богослужіння співав хор храму Всіх святих землі Волинської «Волинські дзвони» з Луцька під диригуванням Марії Федосюк-Вислоцької.

Панахида була відслужена з елементами чину похорону, оскільки перед 70 роками жертви Сагриня часто не мали християнського похорону. Багато тіл вбитих у Сагрині було поховано не на кладовищі, а там де загинули – на подвір’ях, в полі. У молитві згадали жертви, котрі загинули тоді також в інших місцевостях Холмщини – у Бересті, Модрині, Шиховичах, Турковичах, Жабчі, Ласкові та інших. У богослужіння взяло участь понад 300 прочан.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>