Клеванський «Тунель кохання» – у рейтингу неземних місць Землі

«Побачити та померти. 27 неземних місць Землі» – так називається рейтинг фотографій непересічних рукотворних та нерукотворних краєвидів світу за підсумками 2013 року. На першому місці виявилися кольорові скелі Чьжаньє Данкс у Китаї. А ось під №16 у гурт світових переможців, до честі України, потрапив «Тунель кохання», що біля селища Клевань Рівненського району.

Клеванський тунель утворений у лісовому масиві між деревами (в основному глабчаками) з розлогими кронами внаслідок руху потягів на проміжку залізничної колії між селищами Клевань та Оржів. Віття, яке відростало, вагони повсякчас обчухрували, й місцина поступово набирала вигляду своєрідної рослинної арки. Щоправда, зараз цей відрізок залізничної колії майже не використовується, там курсує лише один вантажний потяг, але об’єкт протяжністю до двох кілометрів все одно не втрачає свого тунельного образу, приваблюючи туристів. А ще – молодят, які обов’язково хочуть тут сфотографуватися. Бо, мовляв, у зеленому тунелі надзвичай сильна аура, яка позитивно впливає на людські долі. Її символізує зелена арка, тоді як з двох рейок – шлях для двох доль. Закохані мають поцілуватися цієї миті, коли тунелем проїде потяг, та обов’язково загадати одне бажання на двох. Тоді воно неодмінно здійсниться.

За однією з легенд, у середньовіччі тут знайшли порятунок двоє закоханих, втікаючи від ворогів. Цій парі нібито сама природа відкрила шлях, розступилася, аби вони могли пройти вглиб лісового масиву.

Побутує також переказ, що над тутешньою місциною витає дух волинських Ромео та Джульєтти, яких колись запроторили в темницю Клеванського замку і які таємним ходом (через підземний тунель) пробралися на волю та знайшли порятунок у зеленому масиві.

Легенди легендами, а наразі місцина дійсно укріпилася у своїй назві як «Тунель кохання». Так її знають не тільки у Клевані, але й у всьому світі.

Сергій НОВАК,

Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>