«Борітеся – поборете!»

Вірменин з українською душею

Увесь світ облетіли кадри, коли охоронець Євромайдану Сергій Нігоян читає уривок з поеми Тараса Шевченка «Кавказ».

І вам слава, сині гори,

Кригою окуті.

І вам, лицарі великі,

Богом не забуті.

Борітеся – поборете,

Вам Бог помагає!

За вас правда, за вас слава

І воля святая!

Знову і знову переглядаєш ці кадри, коли Сергій у грудні на фоні барикад читає Кобзареві рядки, і не можеш стримати сліз. Не віриться, що цього молодого хлопця вже немає в живих. 22 січня 2014 року, у День Соборності України, під час подій на Грушевського у Києві снайперська куля скосила юнака. Першою жертвою Євромайдану став саме вірменин з українською душею. Розмовляв українською, був справжнім патріотом, вірив, що Україна має бути демократичною.

Сергій НІГОЯН на Майдані

Сергій НІГОЯН на Майдані

Народився Сергій Нігоян 2 серпня 1993 року у селі Березнуватівка Солонянського району на Дніпропетровщині. Батько та мати – вірмени, Сергій був єдиною дитиною в сім’ї. Переїхали жити у Дніпропетровську область, рятуючись від війни в Нагірному Карабаху. Всі у селі відгукуються про хлопця як про порядного, працьовитого, справедливого. Сергій Нігоян – учасник Євромайдану з 8 грудня 2013 року. Приїхав з власної ініціативи, не попередивши батьків. Не підтримував жодного з партійних лідерів, а свій приїзд пояснив так: «Зрозумів, що повинен бути за Майдан». Жив у наметах разом з протестувальниками зі Львівщини та Івано-Франківщини, а також у Будинку профспілок. Приїжджав додому на початку січня, проте як не вмовляли рідні, вирішив повернутися на Майдан. 22 січня Сергія застрелили близько шостої години ранку, коли ще тривало перемир’я між мітингувальниками та «Беркутом». Нігояна поховали на сільському кладовищі його рідної Березнуватівки. До невеликого віддаленого села провести Героя в останню путь зібралося понад дві тисячі людей. Труну опустили в могилу під Гімн України. Вірменська громада Дніпропетровська пом’янула загиблого у вірменській церкві. У Єревані вшанували пам’ять Сергія Нігояна, а в місті Спітак площу імені Віктора Януковича перейменували на честь Сергія Нігояна.

Підготувала Олена ПАВЛЮК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>