Що таке люстрація?

«Зараз тільки й мови, що про люстрацію, яку треба проводити в державі. А що саме це слово означає – не знаємо. Поясніть, будь ласка, що таке люстрація?»

Віра Петрівна, Горохівський район Волинської області

Слово «люстрація» походить від латинського слова і буквально означає «очищення засобами жертвоприношень». Люстрація – це процес очищення влади від конкретних організацій та осіб, причетних до злочинів проти народу. Суспільство, яке хоче захисту від повернення до диктатури, запроваджує цю процедуру. Прийняття на ту чи іншу владну посаду відбувається згідно з чіткими правилами і вимогами до претендентів, а сам процес люстрації в жодному випадку не є каральною операцією чи помстою, а моральним очищенням. Ті країни, які провели процес люстрації, відзначаються позитивним економічним злетом і розквітом. Ось кілька прикладів.

У 1991 році Чехія розпочала люстрацію прийняттям Закону «Про незаконність комуністичного режиму», під дію якого потрапили 140 тисяч осіб, що співпрацювали з комуністичним режимом у 1948-1989 роках. Польща прийняла закон «Про люстрацію» у 1997 році, за яким перевірила зв’язки вищих посадових осіб (міністрів, депутатів, сенаторів, суддів і чиновників) з органами безпеки у комуністичний період. Угорщина проводила люстрацію двічі – з 1992 по 2001 роки. За зраду батьківщині засуджували довічно, досягли високого рівня інформування громадськості про діяльність публічної влади. У жовтні 2010 року парламент Грузії прийняв закон, що забороняє обіймати високі посади в державі особам, які служили в КДБ або перебували на керівних посадах в КПРС. Сінгапур знищував корупцію за допомогою того, що став проводити перевірки осіб на отримані доходи. Прийнятий ними закон про люстрацію дозволяв вважати доказом хабара те, що обвинувачений жив не за статками або володів об’єктами власності, які він не міг придбати на свої доходи. Сюди ж стали зараховувати будь-яку винагороду, отриману чиновником. Якщо вину хабарника доводили, то його майно конфісковували, а він мусив сплатити величезний штраф та сідав у в’язницю на значний термін.

Підготувала

Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>