Хто є батьком комп’ютера?

Алан Тьюринг

Алан Тьюринг

Комп’ютери зобов’язані своєю появою Другій світовій війні. На початку 1940-х років учені почали використовувати електронно-механічні, а потім і повністю електронні обчислювальні машини для визначення траекторій снарядів, а також для розшифровування повідомлень противника. Але теоретична основа комп’ютерних наук була закладена ще до війни. Тож батьком комп’ютера є британський учений Алан Тьюринг (1912-1954рр.). Саме він у 1936 році розробив модель обчислювального пристрою, що отримала назву «Машина Тьюринга» і стала теоретичним прототипом всіх сучасних комп’ютерів. Алан Тьюринг вважається піонером інформатики і засновником комп’ютерних наук. Його машину вивчають у всіх університетах, де готують комп’ютерних фахівців.

Першою людиною, яка вибудувала працюючий комп’ютер, що володів «повнотою по Тьюрингу», був німецький винахідник Конрад Цузе (1910-1995рр.). 12 травня 1941-го він вперше випробував свій Z3 на основі своїх більш ранніх розробок Z1 і Z2. Саме Z3 більшість експертів вважають першим працюючим програмованим комп’ютером. Однак він, на відміну, наприклад, від пізнішого американського ENIAC, був електромеханічним і ще не мав можливості здійснювати «умовні переходи» (IF – THEN – ELSE).

Згаданий вище ENIAC був розроблений Екертом і Моклі – інженерами з Пенсільванського університету (США) на замовлення американського військового відомства. ЕNІАC став першим повністю електронним комп’ютером загального призначення, який можна було перепрограмувати для вирішення різнотипних завдань. Цей дорогий і величезний монстр пропрацював аж до 1955 року.

Тетяна ХУТІРСЬКА

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>