Священик, який тиждень співпрацював з КДБ, видав мемуари

Мемуари найстаршого священика Волинської єпархії УПЦ КП протоієрея Сергія Мельничука-Мартинюка «Мої спогади без прикрас» презентовано 12 лютого у Волинській православній богословській академії. Книгу випустив єпархіальний видавничий відділ «Ключі» разом із видавництвом «Надстир’я».

Ідея видати свої мемуари виникла в душпастиря торік, коли тут же побачили світ спомини його батька Мусія Мельничука «Моя довга страждальна дорога». Отже, з’явився своєрідний двотомник – 96-річного тата і 80-річного сина, які описують зовсім різні епохи.

Ректор богословської академії священик Володимир Вакін, сам автор спогадів, редактор-упорядник Віктор Гребенюк, канцлер єпархіїпротоієрей Микола Цап та інші промовці розповідали присутнім про книгу. В ній максимально збережено розповідну манеру викладу: за станом здоров’я отець Сергій не писав, а начитував згадки на диктофон. Але головне, що автор «Моїх спогадів без прикрас» яскраво і щиро змальовує часи, в які довелося жити: воєнні й післявоєнні біди, хрущовські гоніння на релігію (саме в розпал того лихоліття Сергій Мельничук вступив до семінарії, долаючи всілякі труднощі), роки становлення Київського Патріархату... Не оминув мемуарист і моментів, котрі не красили його: так, він, як і майже всі тогочасні священнослужителі, згодився співпрацювати з КДБ. Щоправда, за тиждень розкаявся і розірвав договір зі зловісною структурою.

Придбати «Мої спогади без прикрас» можна в єпархіальній книгарні-бібліотеці «Ключі» або через цей сайт.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>