Діти переживають за Майдан. Що робити?

«Коли чоловік збирався на Майдан, мій син-першокласник плакав, казав: «Там тата застрелять». Бачить, що у Києві людей б’ють. Підкажіть, як бути?» З таким проханням зателефонувала читачка з Луцька Лариса Петрук.

Що думає з цього приводу практичний психолог-методист вищої категорії, завідувач кафедри психології і педагогіки НВК «Гімназія №14» м. Луцька Ольга Чухілевич? «Так, нинішня кризова ситуація в Україні породжує невпевненість, підвищену тривожність, емоційну нестабільність, – зауважила Ольга Пилипівна. – Особливо це стосується тих сімей, де ведуться активні політичні дискусії, обговорення, чиї батьки перебувають на Майдані. Діти мимоволі спостерігають за подіями по телевізору, чують уривки розмов. Свідомо чи ні вони відчувають ситуацію. Тому, щоб вберегти дітей від психологічних травм, не ведіть при них розмов про революцію, не сперечайтеся при дітях емоційно та голосно, разом менше дивіться негативні сюжети по телебаченню, не обговорюйте в присутності дитини проблем. Самі показуйте зразок впевненої поведінки, давайте можливість дитині «виговоритися», залучайте до діяльності, що приносить позитивні емоції, більше часу проводьте разом. Намагайтеся пояснювати події в країні, згадайте про подібні випадки в історії, даючи зрозуміти, що кризові ситуації – не унікальне явище. Не нагнітайте, більше розповідайте про позитивні моменти»

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>