Від смерчу і хвороби врятувала вода зі святого джерела

 У Маріямполі Галицького району біля старого замку на березі Дністра є джерело, до якого ще й зараз приїжджають поляки (ті, що жили тут у 1940-х роках) і у великі бідони набирають воду. «Вона помічна», – кажуть місцевому люду. Що вода, яка витікає з величезного пагорба, дійсно має цілющі властивості, розповіла Галина Кульчицька, директор маріямпільського будинку культури.

Крутими сходами до джерела піднімається Галина КУЛЬЧИЦЬКА

Крутими сходами до джерела піднімається Галина КУЛЬЧИЦЬКА

До джерела добратися нелегко: сюди ведуть вузенькі дерев’яні сходи, які облаштували на крутих глиняних схилах. З них відкривається чудовий краєвид на Дністер, навколишні села, що розкинулися, як на долоні, по два береги річки. І тут із землі, а коли зазеленіє навколо, то складається враження, що із густих заростей, й б’є тоненькою цівкою вода.

– Буває, що вона сильніше струмить, а інколи ледь-ледь ллється, – розповідає Галина Миколаївна. – Але я сама переконалася, що вона помічна. Якось у мене рука спухла, як колода, посиніла, я не могла поворухнути пальцями, все боліло. Направляли в Івано-Франківську обласну лікарню. Мої муки побачила односельчанка і каже: «Пішли до джерела…» І я почала пити з нього воду та мити нею руку. І що ви думаєте? Все пройшло. Я мазями не користувалася, таблеток не пила. Тільки зо два тижні – воду, вірила у зцілення і молилася. Вода ця тепла, має солодкуватий присмак. Але те, що дійсно помічна, переконалася ще раз, коли вдома були проблеми.

У 2012 році з пані Галиною стався випадок, який вона запам’ятала на все життя. Разом з колегою пішла до схід сонця на джерело. Жіночки набрали у посудини води, поїли вишень. І тут Галина Миколаївна каже: «Ми з тобою і до схід сонця біля джерела були, і в обід, і ввечері… Коли ж іще сюди не приходили?» І тут… Починає темніти, як вночі, гримить.

– Я дивлюся, а з річки суне чорна хмара. «Йой, тікаймо, ураган… Буде біда», – тільки й мовила колезі. Я мала дві каністри води – восьми та шестилітрову. І ми почали підніматися наверх сходами, – пригадує Галина Кульчицька. – Я дивлюся, а з хмари утворився стовп і йде прямісінько на нас. Вітер виривав кущі, вода в річці піднімалася. Коліжанка каже, що давай будемо молитися. А я всі молитви забула, бо розумію: гинемо. «Матінко Божа, рятуй мене, Матінко Божа, рятуй мене…» – тільки й повторювала. Ми піднімалися сходами, але воду не кидали. І дав Бог, врятувалися. Увечері зійшлися і давай аналізувати ситуацію. Дійшли висновку, що, може, та жива вода, яку ми так і не залишили на дорозі, й врятувала нас. І, звісно, віра. А ще я зрозуміла, що словами не можна розкидатися. Я ж роздумувала, що ми в різну пору дня приходили до джерела. А тут на тобі… Був день – стала ніч, грім, дощ. Бог нам і таке показав.

Маріямпільці кажуть, що вода з їхнього джерела допомагає незрячим, тим, хто страждає простудними захворюваннями. Хтось приніс ікону Божої Матері «Неупиваєма Чаша». Жителі села розповідають, що часто сюди приїжджає жінка з Івано-Франківська. Її син любить випити. Вона надіється на його зцілення.

– Бо без віри, твердої віри, нічого не буде, – зауважує пані Галина.

Марія ДУБУК,

Івано-Франківська область

Фото автора

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>