У Володимир-Волинській районній раді два голови?

Бо колишній керівник чіпляється за владу

25 січня у засобах масової інформації з’явилася інформація, що у Володимир-Волинському районі голова райради Степан Слащук подав у відставку. Однак, як з’ясувалося, він і надалі ходить на роботу, а у приміщенні районної ради чергує міліція. А от новообраний на сесії 29 січня Андрій Оніщук так і не приступив до виконання своїх обов’язків. Чому?

Приміщення Володимир-Волинської районної ради

Приміщення Володимир-Волинської районної ради

Сесія Володимир-Волинської районної ради 25 січня проходила бурхливо, під пильним прицілом громадськості. Однак, як каже Андрій Оніщук, всі процедури були дотримані.

– Правда, спочатку зібралося тільки 26 депутатів. Бо одним апарат ради повідомив, що початок сесії на 10 годину, іншим – що на 11. Представники громад телефонували і просили почекати їх, бо вони ще в дорозі. Проте голова ради Степан Слащук на це не зважав і намагався закрити сесію вже о 10.25. Присутні в залі йому цього не дозволили. І голова продовжив сесію. Степан Миколайович зробив поіменну перекличку депутатів. Озвучив і два питання, які виносилися на порядок денний – недовіра голові райдержадміністрації Валентину Скубі та звільнення голови районної ради Степана Слащука, – розповідає Андрій Юрійович. – По цих питаннях відбулося таємне голосування: за недовіру голові РДА висловилися 29 депутатів. За звільнення з посади голови районної ради – 26, і питання не пройшло. Однак депутати ще під’їжджали, і Степан Миколайович зрозумів, що питання все одно вирішиться не на його користь, тож добровільно в залі написав заяву з проханням звільнити його з посади. Його заяву схвалили депутати. 29 січня проходить ще одна сесія, на якій головою районної ради обирають мене, а заступником – Павла Карпюка.

Здавалося б, питання вирішене. Однак починається… Степан Слащук ключі від кабінету новообраному голові не віддає.

– Крім того, він відкликає свою заяву, – продовжує Оніщук. – Коли ми прийшли до його кабінету, розіграв спектакль про зникнення жорсткого диска. Згодом написав заяву до правоохоронних органів про перешкоджання йому у виконанні його службових повноважень. Я змушений був написати зустрічну заяву, що ця людина перешкоджає мені виконувати мої повноваження. Однак міліція на моє звернення відреагувала мляво. Згодом наш комп’ютер, на якому ми готували документи, забрали в інший кабінет. Ми змушені були скласти акт і, щоб не було зловживань, змінити серцевини у дверях. Однак Степан Миколайович дав розпорядження, і серцевини в дверях знову змінили. Тобто він вільно користується кабінетом, який йому не належить, адже 25 січня звільнений з посади.

Андрій Юрійович каже, що протокол сесії 25 січня апарат районної ради сфальшував, а проведенню сесії 29 січня всіляко намагалися зашкодити. Наприклад, вимкнули світло, коли проходило таємне голосування з обрання голови ради.

– І тепер виходить, що вони не хочуть визнати сесію 29 січня легітимною. У нас є всі протоколи, процедура дотримана, – запевняє Андрій Юрійович. – А два голови – Слащук і Скуба – тепер, як кажуть, рука руку миють. Степан Миколайович так і не надіслав повідомлення Президентові про недовіру голові райдержадміністрації. А той, відповідно, підтримує голову районної ради, який насправді вже й не голова. Тож тепер нам доводиться давати свідчення правоохоронним органам, а пан Слащук ходить на роботу, як нічого й не сталося.

Зі Степаном Миколайовичем ми зустрілися у кабінеті голови районної ради. І в приймальні, і на першому поверсі чергували міліціонери.

– Сесія 25 січня проходила дуже бурхливо, зібралося багато люду. Однак вона не відбулася, бо прибуло недостатньо депутатів. І я її закрив, навіть гімн прозвучав. А те, що я написав заяву, то це під тиском. Через день чи два я її відкликав. Сесія, яка проходила 29 січня, незаконна. Нехай органи розбираються. Я за своє крісло не тримаюся, але нехай усе відбувається законним шляхом, – сказав Степан Слащук. – Але щоб це було без тиску. Тож я змушений був звернутися в міліцію.

Однак Степан Миколайович таки дещо злукавив, адже з аудіозапису сесії 25 січня добре чути, що він її роботу таки продовжив. І навіть відбулося поіменне голосування за питання порядку денного, які стосувалися відставки двох голів. До всього, Степан Миколайович при повній тиші в залі й сам проголосував за цей порядок денний, чим викликав оплески присутніх… Чому ж тоді з’явився зовсім інший протокол сесії? І чому Степан Миколайович каже, що закрив сесію, а насправді її таки продовжив?

Адвокат Юрій Жук, який тепер представляє інтереси Андрія Оніщука, каже, що правоохоронці порушили кримінальне провадження за статтею 351 КК (перешкоджання діяльності депутата).

– Його відкрито за заявою колишнього голови районної ради Степана Слащука. Моя позиція така: будь-який склад злочину у діях мого повіреного відсутній, як і взагалі в діях будь-яких інших депутатів. Цю заяву Слащука розцінюю як намагання будь-яким чином утриматися на посаді, – зауважив адвокат. – Поки що триває досудове розслідування, і зараз Андрій Юрійович допитується у якості свідка.

А от сам Андрій Оніщук вже подав заяви в міліцію щодо підтасування протоколу сесії 25 січня та корупційних дій пана Слащука, який не підписав рішення сесії і не направив в адміністрацію Президента рішення про недовіру голові райдержадміністрації. Ще одна заява стосується саботажу працівниками апарату районної ради законних розпоряджень новообраного керівництва районної ради. Тож у Володимир-Волинському районі ситуація й далі напружена.

Марія ДУБУК,

Волинська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>