«Скрутило» спину – не займайтеся самолікуванням

Мабуть, багато хто пам’ятає приказку: «Тут болить і там болить, кажуть, то радикуліт». Коли скручує спину різкий біль, не до жартів. Раніше вважалося, що ця хвороба обирає лише старше покоління. Але сьогодні медики бачать іншу картину – все частіше з проблемами спини до них звертаються люди, яким немає й сорока років. Як сучасна медицина допомагає долати цю хворобу, дізнавалися у завідувача нейрохірургічного відділення Луцької міської клінічної лікарні, лікаря вищої категорії, кандидата медичних наук Володимира Колихана.

– Володимире Петровичу, найперше розкажіть, що таке радикуліт?

Володимир КОЛИХАН

Володимир КОЛИХАН

– Мало хто знає, що процес старіння хребта розпочинається з 25-річного віку і зупинити чи відтермінувати його неможливо. Радикуліт – це розплата людини за ходіння на двох ногах. Внаслідок цього два найнижчі диски у хребті не витримують постійного навантаження. Дехто вважає – підняв важке, от і «схопила спина», але це, як і переохолодження, часто виступає не причиною, а пусковим моментом. Радикуліт – болі в спині, які віддають в криж, вгору по хребту, обмежуючи рух його поперекового відділу.

Виділяється чотири стадії цієї хвороби. Перша – коли болі лише в попереку. Передбачається консервативне лікування – препарати, які зменшують запалення, знімають біль, а також розслабляють м’язи спини. Друга – нерв придавлюється диском, і болі починають віддавати в ногу. Якщо після кількох тижнів консервативного лікування результату немає, вирішується питання про доцільність операції. Найнебезпечніша третя фаза – парезів, тобто параліч стопи. Варто негайно, протягом доби, звернутися до лікаря і визначитися з операцією, що гарантує відновлення функції стопи. Фаза четверта – внаслідок перетискання нерв відмирає, болі зникають, спина вирівнюється, але назавжди залишається параліч стопи. Тут уже лікування не допоможе – варто купувати ортопедичне взуття, яке «триматиме» ногу.

– Яке лікування ефективне для хворих на радикуліт?

– У першу чергу призначаються препарати, які придушують запальний процес, зменшують набряк корінця нерва. Велике значення для розслаблення мускулатури мають фізіотерапевтичні процедури. Корисні й ті, які призводять до подразнення шкіри поперекового відділу, перебивають біль у м’язах. Наприклад, укуси бджіл, перцевий пластир, різні подразнюючі мазі, опіки кропивою, лежання на чавунних стружках та інше. Ефективні електропроцедури – змінний струм певної форми, який напряму розслаблює м’язи. А також голкотерапія. Саме втикання голки у певні точки на м’язах призводить до його розслаблення, і болі зникають. Лікар мусить підібрати лікування для кожного пацієнта індивідуально: часто те, що ставить на ноги одного, іншому шкодить. Якщо ж і далі надходять скарги на погане самопочуття, то варто ставити питання про доцільність оперативного втручання.

– Зазвичай, хворі з острахом ставляться до оперативного втручання. Наскільки безпечна операція на хребті?

– Наявність сучасної діагностичної апаратури дає можливість локалізувати грижу диска з точністю до одного сантиметра – тобто проводиться мікрооперація. Отже, розріз становить не більше двох-трьох сантиметрів. При сучасній методиці кісткові структури хребта практично не руйнуються. Видаляється лише «начинка» диска (пульпозне ядро). А два хребці поступово зростаються, що не впливає на рухомість хребта у цьому місці. Уже наступного дня прооперований може ходити, але сідати – через два тижні. Виконувати важку фізичну роботу можна за 1,5-2 місяці. Після таких операцій хворі й далі працюють водіями, слюсарями, вантажниками, будівельниками. Тож не варто боятися хірургічного втручання. За рік в нашому відділенні проводиться мінімум 70-80 таких операцій, причому найстаршій пацієнтці було 86 років, а наймолодшій – лише чотирнадцять.

– Володимире Петровичу, але часто люди шукають порятунку не в лікарні, а у приватних «мануальних терапевтів», знахарів. Що скажете з цього приводу?

– Варто знати, що справжня мануальна терапія – це великі знання і важка фізична праця для лікаря, який мусить довгий час вчитися у спеціалістів. Вона рекомендується протягом п’яти-семи днів після появи болю у попереку, без віддачі в ногу. Один сеанс триває понад годину, а то й дві. Пацієнт при цьому не повинен відчувати болю, він може навіть заснути. Хіба у нас так? Хочу наголосити, що хворим з віддачею болю в ногу мануальна терапія протипоказана! Прикро, але чомусь людину, яка лупить по спині, не маючи жодного поняття в анатомії та фізіології хребта, вважають мануальним терапевтом. Хворі шукають легких шляхів до видужання і шкодять своєму здоров’ю. Тому наголошую, що потрібно звертатися до кваліфікованих медиків, а не шарлатанів.

Руслана ТАТАРИН,

м. Луцьк

 

 

Поради Володимира Колихана для профілактики радикуліту:

u Найперше і найголовніше – спати на рівному матраці, який не викликає болю при лежанні на ньому.

u При фізичних навантаженнях носити корсет, не перемерзати.

u Не шукайте «чудодійних» засобів, пам’ятайте, що реклама – рушій торгівлі, але не медицини. Лікування має бути комплексним, методичним, грамотним і своєчасним у досвідчених лікарів-спеціалістів у цій галузі.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>