«Позичила дві тисячі, а маю віддати сім»

Беручи кредит, протріть очі – читайте договір

Про те, щоб люди менше довіряли різноманітним кредитним спілкам, писано-переписано. А люди вкотре, побачивши оголошення, яке вабить сумами і низькими процентами, попадаються на ту саму вудочку. Платять перші внески, чекають обіцяних грошей, але, як правило, нічого не отримують. За кілька місяців представники кредитної спілки зникають з орендованого офісу – і шукай вітра в полі. Проте, як показує життя, сучасні Остапи Бендери на цьому не зупиняються. Нині в Інтернеті, а також на стовпах коло зупинок, яскравими кольорами манять оголошення про надання кредиту без попереднього внеску. Зрозуміло, що люди радо «клюють» на цю приманку. Стала жертвою таких кредиторів і моя знайома.

У магазині, де вона працювала, виявили нестачу. Коштів, щоб її погасити, жінка не мала. Тож рятівною соломинкою стало оголошення, яке прочитала, поки чекала маршрутку. Зателефонувала, домовилася про зустріч, а тоді приїхала за вказаною адресою. Мила дівчина швидко розповіла про умови кредитування. Запевнила, що готівку клієнт отримує одразу, як підпише відповідний договір. Лариса, не роздумуючи, погодилася на такі умови. Тим більше, що відсоткова ставка позики, за словами офісної працівниці, невелика. Ось тут і криється вся «подляна», як кажуть в народі. Не варто вірити милим дівчатам на слово, а уважно перечитати документ, який маєте підписати. Але Лариса, розчулена щебетанням працівниці, її хорошим ставленням, без роздумів поставила свій підпис. Тут же видали дві тисячі гривень, які так були потрібні жінці. На радощах не знала, як дякувати «фірмі-благодійниці». Ще й шоколадку купила на знак вдячності. А коли прийшла пора «гасити» перший відсоток, Лариса мало не зомліла: виявляється, замість взятих двох тисяч має сплатити аж сім! Думала, що в офісі щось наплутали, і приїхала на розбірки. Працівниця милим голосочком пояснила, що умови кредитування зазначенні в контракті.

– Ви його підписали, а отже, знали, на що йдете, – ошелешила відповіддю.

– Але ж ви казали зовсім інше, я повірила вам, – не відступала Лариса.

– Коли це таке було? – підняла підмальовані брівки дамочка. – Слово до діла не пришиєш. Документ є, які ще питання?

Люди добрі, вкотре застерігаємо вас, будьте уважні, шукаючи порятунку у кредитах. Прискіпливо читайте документи, які підписуєте. Якщо якийсь пункт викликає у вас сумніви, проконсультуйтеся з юристом або взагалі відмовтеся від послуг такої фірми. Не залазьте у кабалу. Хитрі кредитори оформляють все юридично правильно, тож довести їх вину практично нереально. А довірливі громадяни потім кусають лікті, але мусять платити.

Руслана ТАТАРИН

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>