За 138 років «Кобзар» не зістарився

Протягом останніх двох десятків років Музей книги та друкарства Державного історико-культурного заповідника Острога Рівненської області назбирав майже сотню різноманітних видань «Кобзаря». Серед них є справді унікальні екземпляри, особливо з колекції стародруків. Якраз вони стали експонатами виставки, яка відкрилася в Рівненській обласній науковій універсальній бібліотеці.

На виставці, зокрема, представлено рідкісні видання ХІХ століття, з-поміж яких найстаршим є «Кобзар», видрукуваний у Празі 1876 року. За словами завідувачки Острозького музею книги та друкарства Світлани Позіховської, ця закордонна книга прикметна тим, що вона – одна з перших, по якій не пройшлася цензура. Відтак тексти подані в повному обсязі, такими, якими вони вийшли з-під пера Тараса Шевченка.

Своєрідними родзинками виставки є також «Кобзарі», випущені в Санкт-Петербурзі 1907 року (видання для українських студентів) та Уфі 1943 року ( в українському видавництві, яке не припиняло своєї діяльності під час німецько-фашистської окупації).

Особливу зацікавленість на виставці представляють мініатюрні «Кобзарі». Навіть такі, в яких поетове слово бачиться лиш під лупою. Тим не менш, від цього не применшується його духовна могуть. Власне, презентований захід не міг обійтися без Кобзаревого слова. Воно звучало як з вуст школярів та студентів (зокрема, з Рівненського державного гуманітарного університету, Рівненського медичного коледжу, Рівненського ліцею-інтернату, Української гімназії Рівного), так і людей, які уже пройшли довгий життєвий шлях і завше в своєму домі як найціннішу світську книгу берегли «Кобзар».

 

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>