«Моя сестра надумала розлучитися з чоловіком, і їхній син-першокласник важко переживає, став замкнутим. Порадьте, що робити, аби дитина менше страждала від цих скандалів?»

Тетяна,

Рожищенський район, Волинська область

Лист читачки коментує практичний психолог-методист, завідувач кафедри психології і педагогіки НВК «Гімназія №14» м. Луцька Ольга Чухілевич: «Наслідком може бути енурез, алергія, псоріаз, депресія, істерики, дратівливість, впертість, замкнутість, агресивність, надмірна вередливість у дівчаток. Зникає бажання до навчання, виникають конфлікти з друзями, діти стають неслухняними і некерованими. Підлітки частіше починають випивати, курити, вживати наркотики і вступати у ранні статеві зв’язки. Якщо хлопці негативно ставляться до однокласників та особливо до дорослих, потрапляють у сумнівні компанії, то дівчата часто чинять самогубство. Діти, які пережили розрив, не розуміють роль тата і мами, що проектують у майбутньому на свою сім’ю. Аби дитина легше сприйняла розлучення, батькам раджу не «перетягувати» її, як канат, на свій бік, казати правду. Не вирішувати проблеми за рахунок дитини і не з’ясовувати при ній стосунки, не показувати штучно, що тато чи мама погані, не звинувачувати дочку чи сина у тому, що сталося, а зустрічатися і цікавитися їхнім життям».

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>