«Чорних трансплантологів» виправдали

На Прикарпатті Феміда оголосила вирок у справі «чорних трансплантологів». Усіх обвинувачених… виправдали.

Такий фінал однієї з найгучніших справ минулого року сколихнув громадськість. П’ятьох прикарпатських медиків звинувачували у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 27  ч. 1 ст. 143, ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 143 КК України – порушенні встановленого законом порядку трансплантації тканин людини, вчиненні незаконної торгівлі тканинами людини, посібництві в порушенні встановленого законом порядку трансплантації тканин людини та незаконній торгівлі тканинами людини, усе – за попередньою змовою групою осіб.

Слідство встановило, що підсудні шляхом обману отримували у родичів померлих згоди на взяття з тіл анатомічних утворень, тканин, їх компонентів та фрагментів (експерти вилучали зразки шкіри, сухожилля та хрящі). Згодом ці матеріали віправлялися на Київ, де з них виготовлялися біоімплантати. Власне, останнє і стало причиною оголошення виправдального вироку. Річ у тім, що інкриміновані статті передбачали покарання за злочини, пов’язані з трансплантацією органів, а матеріали, відібрані обвинуваченими, власне для трансплантації не використовувалися. Суд повважав, що орган досудового слідства… неправильно визначився зі статтями ККУ, і не побачив у діях «чорних трансплантологів» складу злочину.

Державний обвинувач з рішенням суду не погоджується і вже готує апеляцію.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>