На Волинь завезли велику партію сільгосптехніки за підробними документами – винних немає

Масштабні оборудки із ввозом в Україну елітної сільгосптехніки викрили на Волині. У період з лютого по вересень 2008 року на теритрію Волині із Польщі ввезли вісім одиниць нових транспортних засобів, призначених для фермерських робіт, вартістю по кілька десятків тисяч доларів за кожну. Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом»( http://p-p.com.ua/articles/42769/).

Уся техніка була подана на митницю за виготовленими на підставну особу рахунками. Окрім того в документах вказувалися неправдиві роки випуску тракторів та зернозбиральних комбайнів – їх записували як набагато старіші, значно здешевивши вартість. Загалом увесь товар здешевили на понад 5 з половиною мільйонів, а за рахунок несплачених митних платежів державі було завдано збитків більш як на півтора мільйона гривень.

Однак, щойно заходилися судити чоловіка, на ім'я якого була виготовлена податкова документація, то виявилося, що так званий декларант ні у чому не винен. Підсудний пояснив, що сам він голий-босий, а тому й пристав на пропозицію незнайомого ділка за винагороду вказати своє прізвище у деклараціях. Ким був його «роботодавець», він, мовляв, не питав. Із розмови тільки нібито зрозумів що чоловік - не хто інший як держслужбовець з Києва, а тому через свій статус не може займатися такою діяльністю. За кожну таку «допомогу» незнайомець йому виплачував по 1000 гривень. Бідолаха доводив, що сам такої техніки не купував, бо вона йому не по кишені.
Таким чином в Любомльському міськрайонному суді не побачили злого умислу у діях підставного декларанта, а тільки його формальну участь у масштабній оборудці. Справжніх виконавців колосальних фінансових махінацій, мовляв, розшукати не вдалося.
А те, що працівники Ягодинської митниці прогавили півтора мільйона бюджетних платежів – вже нікого не обходить.

Тож суд вирішив, що злочин, який скоїв горе-декларант, відноситься до категорії нетяжких, та й строки давності відповідальності за такі махінації уже давно минули. Тож з винуватця стягнули лише 900 гривень за проведення почеркознавчої експертизи та й відпустили.

 

 

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>