До французів Санта Клаус приїжджає на ослику, а на Кіпрі його називають Василем

Новий рік на поріг – дітлахи чекають подарунків під ялинкою від Діда Мороза та його молодої чарівної онучки – Снігуроньки. Саме час розповісти, а хто ж приходить до дітей в інших країнах світу, як звати тих казкових персонажів?

Американський Санта Клаус теж із пишною бородою та у червоному костюмі. По суті, це міфічна істота – ельф, який прилітає до дітей на повітряних санях, запряжених оленями. А от у Голландії до діток приходить Сіндеркалас у жупані та білих чоботах. Перед самісіньким Новим роком він припливає в Амстердам на кораблі, однак сам подарунки не роздає. Для цього у нього є двоє помічників – чорношкірі маври у пишних тюрбанах.

Італійський Баббо Натале довгий час жив на Північному полюсі, а потім розбагатів і купив собі чудове житло у Лапландії.

До французів на Новий рік прибуває на ослику та у дерев’яних черевиках Пер Ноель. Він легких шляхів не шукає, а тому із великими труднощами заповзає у кожну хату через димохід з повним кошиком іграшок.

У Швеції взагалі два казкових «Діди»: сутулий з шишкоподібним носом Юлтомтен і ліліпут Юлніссаар. Вони ходять разом і залишають подарунки на підвіконнях.

У Карелії діти кличуть на Новий рік молодого і дуже гарного Паккайне, що в перекладі з карельської означає Морозець.

У Монголії їхній Ямал Ірі схожий на пастуха. Одягнутий він у шубу та лисячу шапку, на боці висить табакерка, кремінь і кресало, у руках – довгий батіг.

І напевно, найкраще «влаштувався» якутський Чісхан: його дружина опікується зимовим часом, у тому числі й подарунками, а три дочки відповідно осінню, весною і літом. Що робить сам Чісхан – не зрозуміло.

У Фінляндії живе Йоллопуккі. Він має дружину Марію, а про свій прихід до дітей попереджає дзвіночком.

В африканських католиків Санта Христіан живе на самісінькій горі Кіліманджаро. Вочевидь, тому, що там є сніг. А на не менш спекотному Кіпрі його називають… Василем.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>