Єдине місто, яке гріється без газу – на Львівщині!

На Львівщині є місто, яке повністю відмовилося від блакитного палива у сенсі обігріву будівель. Тут усі котельні перейшли на дрова!

Мова про Золочів – одне з найстаріших міст Львівщини. Раніше його знали насамперед як місто з унікальним замком ХІІ століття, який входить до так званої «Золотої підкови». Тепер Україна гуде через ще одну особливість: тут усі школи, садочки, медзаклади, державні установи, багатоповерхівки опалюють виключно дровами. Це єдине місто в Україні, яке повністю відмовилось від газу.

Альтернативу блакитному паливу змушені були шукати через борги, пояснює міський голова Золочева Ігор Гриньків. Мер підрахував, що з року в рік після кожного опалювального сезону місто мало в мінусі по 3 мільйона гривень. Тож потрібні були кардинальні зміни.

У Золочеві є сім котелень – дві великі і п’ять малих. Їх передали в оренду приватному підприємству з умовою проведення модернізації. Спершу на дрова перевели малі котельні. За минулу зиму вдалося зекономити майже півтора мільйона гривень. Цієї ж осені вже усі котельні працювали на дровах, тож розраховують за опалювальний сезон зберегти щонайменше 3,5 мільйона!

Багато хто задається запитанням: чи постраждають від такої енергоощадливості навколишні ліси? Міський голова наводить статистику: Золочівський лісгосп щорічно планово робить санітарну вирубку, яка дає близько 11 тисяч кубометрів дров, а щоб забезпечити усі котельні міста вистачить 9 тисяч кубометрів. Крім того, паралельно із заміною котлів у місті проводять заміну тепломереж. Адже які б ощадливі вони не були, якщо гріти вулицю – суттєвої економії чекати не варто.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>