У Гощі сонячний годинник працює четверте століття

Сонячний годинник на стіні Михайлівського храму

Сонячний годинник на стіні Михайлівського храму

Мова про сонячний годинник, що у місті Гоща. З’явився він у XVII столітті на південній стіні церкви Свято-Покровського монастиря, коли ця свята обитель була заснована княгинею Гойською.

У 1672 році, під час нападу кримських татар на містечко, дерев’яні приміщення цього монастиря згоріли. А от мурований храм Архангела Михаїла вцілів. Не перестає працювати й годинник. Щоправда, лише за сонячної погоди. Древній гощанський раритет – це простий механізм з металевої стрілки та циферблата у формі фарбованих позначок на стіні. Розміщені ці мітки таким чином, аби на них падала тінь від стрілки. Відлік часу починається, коли сходить сонце.

– Сонячний годинник стає у пригоді усім, хто мешкає на території монастиря, хто приходить на службу Божу до храму, а для туристів це своєрідна родзинка, – зазначає насельниця святої обителі матушка Алексія.

От тільки точним годинник не назвеш. Різниця в часі коливається у межах півгодини. Можливо, причиною такої розбіжності є сам час. Приміром, у Єрусалимі на Гробі Господньому горить унікальна лампада, олію в яку заливають лише раз на рік. Раніше, понад тисячоліття тому, цієї рідини вистачало рівно на рік. Не більше і не менше. Тепер же після року горіння лампади у посудині є певний залишок олії. Відтак, вчені роблять висновок, що суть не в рідині, а у різниці між колишнім часом і теперішнім. Нині він стрімкіший і коротший. Якщо це дійсно так, тоді зрозумілою стає похибка на сонячному годиннику у Гощі.

Сонячні годинники є у багатьох містах України – як стародавні, так і сучасні декоративні. Слугують вони, як не дивно, і могилами. Приміром, у Херсоні – на місці, де спочиває лікар Джон Говард, який помер у 1790 році. Він заповідав: «Я не хочу ні пам’ятників, ні надписів: але хотів би, щоб на моїй могилі поставили сонячний годинник...»

Що цікаво, найбільший сонячний годинник на території України знаходиться у Макіївці. Встановлений він у 2010 році. Його діаметр 16 метрів.

Сергій НОВАК, 

Рівненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>