Посеред двору натрапив на іконку Святого Миколая

Те, що історія губить, краєзнавець Олександр Білецький знаходить

В Олександра Білецького, жителя села Береги Млинівського району, – сотні оригінальних предметів. Вони у майбутньому мають стати основою домашнього історичного міні-музею.

Олександр Білецький: «Іконка святого Миколая нагадує про вже неіснуюче село Зади»

Олександр Білецький: «Іконка святого Миколая нагадує про вже неіснуюче село Зади»

– Було це давненько, коли мав шість років, – розповідає краєзнавець. – Тоді грубку у хаті палили торфом. І якось у купці попелу я помітив монету, це була польська. З хлопцями перевіяли перепалок, і ще знайшли їх жменю. Потім ще й порилися на місцині, звідкіля брався торф. Там познаходили черепки від посуду. Найімовірніше: потрапили на колишнє помешкання людей. Згодом моя колекція поповнилася крем’яними знаряддями, витворами народного ремесла. Чимало цікавого з народного побуту є у рідних Берегах, довколишніх селах. У колишньому селі Пуца, до якого через річку Ікву ми перепливали на дверях, багато чого знайшли у розвалених хатах: ікони, скрині, дерев’яні праски, рублі, навіть ткацький верстат.

Мандрівки – це ще один дивосвіт захоплень Олександра Білецького. Де б він не бував – у сусідньому селі чи у сусідній країні, неодмінно привозить якусь пам’ятку: марки, значки, книги, брошури, календарі. Є у його архівному доробку чимало медалей та орденів, фронтових листів-«трикутників», що приходили у село Береги. Знаючи краєзнавчий потяг Білецького, люди самі приносили йому сімейні реліквії.

Одного разу чоловік рибалив біля Муравицького княжого городища, згадуваного у «Літописі Руському» за 1147 рік. Закинув вудочку і відчув, що щось на гачок потрапило. Не зміг витягнути, тож мусив опуститися у воду. Ось так і натрапив на справжнісіньку шаблю. Щоправда, без дерев’яної рукоятки, в декількох місцях пощерблену, але цілу, ще й з обрисами якогось знака (найімовірніше, клеймо майстра). За формою шабля нагадує колишню половецьку холодну зброю, що відповідає муравицьким подіям, описаним у «Літописі Руському». Тобто битві 1149 року, у якій проти половців виступили князі Андрій та Ростислав, брати «князя великого Юрія, сина Володимира Мономаха, внука Всеволодового, правнука Ярославового, праправнука великого Володимира, що охрестив усю землю Руську».

– А минулоріч помандрував на місцину, де колись було село Зади, – каже пошуковець, – і там натрапив на іконку святого Миколая. Вона була впресована у камінь посеред двору. Забрав її, щоб людям нагадувала про історію, село, якого уже немає на землі...

Сергій НОВАК,

Рівненська область

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>