Волинянку перехрестили у «московській» церкві під час вінчання проти її волі (документи)

Чи можна таїнство Православної Церкви здійснити проти волі людини та ще й в обманний спосіб? Очевидна відповідь для будь-якого християнина – ні. Проте, як не дивно, один із волинських священиків УПЦ (Московського Патріархату) вважає, що можна.

До редакції газети «Волинські єпархіальні відомості» (http://www.pravoslavia.volyn.ua/novyny/novyna/?newsid=3664) звернулася молода жінка разом зі своєю мамою – вірні парафії Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ Київського Патірархату з села Пустомити Горохівського деканату. Вони розповіли цю сумну історію, попросивши надати їй розголосу, що може запобігти подібним випадкам у майбутньому.

Іванна, охрещена в дитячому віці, та Володимир, житель села Ватин, який є парафіянином УПЦ (МП), вирішили повінчатись у селі нареченого. Після сповіді місцевий священик повідомив нареченій: має прочитати над нею «якусь молитву». Наречена перепитала, чи бува не перехрещувати він її збирається. Батюшка заспокоїв, що ні, однак тут же, без згоди Іванни (не особливо обізнаної в церковних обрядах), таки «перехрестив» її та видав друге в її житті свідоцтво про Хрещення.

Практика «перехрещування» в МП давно відома, хоча прямо суперечить ученню Православної Церкви. Але дії цього священнослужителя зайшли ще далі: «перехрещення» всупереч бажанню особи. Тут ідеться вже не тільки про кричуще порушення церковних устоїв, а й про обманні дії священнослужителя, які просто зневажають це звання.

Ректор Волинської православної богословської академії, кандидат богословських наук священик Володимир Вакін так оцінив цей вчинок: він порушує 47 Апостольське Правило про заборону перехрещень. Також зазначив, що таїнство Хрещення є добровільним входом до Церкви Христової, а в цій ситуації священик «вів до Христа засобами, якими не заповідав Христос». Згідно з тим же Правилом, покаранням за такі вчинки має бути позбавлення сану, бо особа фактично «насміхається з Христа і смерті Господньої», додав богослов.

Звісно, «перехрещення» Іванни у шахрайський спосіб спровокувало скандал. Молода пара відмовилася вінчатися у Ватині, а подружжям вони стали пізніше в храмі Київського Патріархату.

На завершення розповіді Іванна залишила редакції копії двох свідоцтв про Хрещення: перше – видане при здійсненні таїнства після її народження, і друге – ватинським священиком нещодавно. Додаємо обидва документи.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>