Найбільший метеорит Європи впав на Закарпатті

І зберігається у Віденському природничо-історичному музеї

9 червня 1866 року пополудні поблизу села Княгиня Великоберезнянського району випав метеоритний дощ. Було зібрано близько тисячі уламків загальною масою майже півтонни, які розійшлися по десяти закордонних музеях. Найбільший, майже 250-кілограмовий, зберігається у Віденському природничо-історичному музеї (тоді село входило до складу Австро-Угорщини).

Найбільший уламок був знайдений за вісім кілометрів від села Княгиня на схилі гори Стінка (1078 м). Місцеві жителі й досі переказують розповіді своїх прадідів. Метеорит зі страшним гулом і спалахом вогню врізався в землю. Коли з неба летіло каміння, людей охопив великий страх, вони падали на землю і молилися, бо думали, що настав кінець світу. Блискало і гриміло так, що тварини перелякано падали на коліна, а підвівшись, тікали в бік села. Згодом євреї-гендлярі платили великі гроші за шматки метеорита, бо вірили, що «небесні грудки» принесуть їм щастя. А знайшов той найбільший уламок селянин Василь Крив’яник – прийшов на сінокіс і побачив свіжу яму, у якій на глибині двох метрів викопав велику частину метеорита. Про знахідку довідався лісничий з Великого Березного Антонін Покорний. Він за пару волів викупив у Василя Крив’яника метеорит і перепродав Імператорському музею у Відні. Саме цей шмат до сьогодні є гордістю Віденського природничо-історичного музею. Колишній директор початкової школи села Княгиня Степан Пеняк у післявоєнні роки натрапив у шкільному архіві на рукописну «Хроніку школи», складену 1936 року, де розповідалося про цю подію.

Із закарпатським метеоритом, який у свій час наробив чимало галасу, пов’язане значне наукове відкриття. Виявляється, у 1880 році після його докладного вивчення європейські вчені знайшли частинки позаземних коралів, паразитів і рослин. Сам Чарльз Дарвін писав, що це «одне з найбільших відкриттів за всю історію людства!»

І дотепер не вщухає інтерес до села Княгиня, яке півтора століття тому стало відомим на всю Європу. Сьогодні навіть є повідомлення в Інтернеті про продаж уламків метеорита. Приміром, на одному з інтернет-аукціонів житель Берегова пропонує 164-грамовий шматок за 4500 доларів. Три роки тому на Закарпатському телебаченні вийшов науковий фільм про княгинський метеорит, де зібрано унікальні фотографії, малюнки з місця падіння, записи очевидців, науковців. Що цікаво, час від часу біля села Княгиня можна зустріти шукачів каменів з космосу, а до місця їх знайдення, яке входить до Ужанського національного парку, турфірми пропонують піші маршрути, є навіть турбаза, названа на честь княгинського дива. Тож історія закарпатського метеорита не забувається…

Олена ПАВЛЮК,

Закарпатська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>