Десять років не міг розповісти про смерть Гагаріна

Василь ІВАНЕНКО служив у військовій частині Чкаловська

Василь ІВАНЕНКО служив у військовій частині Чкаловська

Василь Іваненко був на місці загибелі першого космонавта
У селі Білин Ковельського району місцеві називають Василя Іваненка Гагаріним. Ніякого відношення до космосу він не має, зате бачив Юрія Гагаріна під час служби в армії. Знає про загибель космонавта не з телепередач, бо особисто був на місці аварії. Правда, довго боявся про це говорити, бо ж письмово засвідчив, що берегтиме таємницю 10 років.
З часу трагічної загибелі першого у світі космонавта Юрія Гагаріна минуло понад сорок років. А дядько Василь лише нещодавно видав таємницю, яку беріг десятиліттями. Хильнувши з хлопцями чарчину, вирішив повідати їм про армійські будні, мимоволі згадавши й про космонавта. Ті вдома байку діда Василя переповіли. Може, хтось і не йме віри його словам, але пенсіонер називає факти, про які мало хто знає. І чітко переповідає тодішні події. Наголошує, що й фото з Гагаріним були, але жінка десь їх «заріяла».
– У 1967 році я служив у військовій частині міста Чкаловська, – починає і нам оповідати про ті події. – Гагарін часто приїжджав до нас проходити навчання на базі. Зовні це була звичайна двоповерхова будівля, але під землею «ховалося» ще чотири поверхи з найсучаснішим обладнанням. Правда, бачили космонавта лише здалеку, але він завжди махав солдатам рукою, вітався. Постійно усміхнений, привітний. Того дня, коли сталася біда, Гагарін разом з льотчиком-інструктором, командиром полку Володимиром Серьогіним, мали здійснити контрольний політ. Всі у частині про це знали. А потім нас підняли по тривозі. Посадили у вертольоти і повезли на хутірець. Нічого не пояснювали. Хтось з хлопців шепнув: «Гагарін розбився». Та його зашикали. У лісі вже було багато генералів, чимало техніки. Нам лише натякнули на трагедію. Потім була така версія, що літак розбився через сойку, яка потрапила у «плексіглаз» (скло кабіни літака), і пілот втратив керування. Тоді березень був. Болото всюди, а ми у чоботах по лісі та полі ходили шукали труп тої птахи. Не знайшли. Зате побачили три берізки, верхівки яких ніби лезом хтось зрізав. Страшно згадувати – на соснах висіли шматочки людського тіла. Як зараз пам’ятаю, Гагарін до нас приїжджав у майці в сіточку, ось її зі шматками тіла з дерев і знімали. Серед старших чинів почули, що політ відбувався нормально. Гагарін казав, що йде на посадку. Чому літак розбився, невідомо. Хтось казав, що паливо не те залили. Приїжджали багато комісій розслідувати цю справу, але конкретно про причину загибелі таких відомих людей ніхто не сказав.
65-літній пенсіонер пригадує, що політ здійснювався «на маленькому літачку МіГ-15 чи МіГ-17». Підтвердження його слів знайшла у Вікіпедії, інших дослідницьких матеріалах в Інтернеті.
– Рештки цього літака на чотири метри «закопалися» в землю. Ми їх теж знайшли, – додає чоловік. – А шматки тіл спалили, заховали у спеціальні урни і замурували у Кремлівській стіні. Хлопцям, які брали участь у пошуковій операції після аварії, під страхом смерті заборонили будь-кому про це розповідати. Я теж дав підписку на десять років, що мовчатиму.
Для розслідування цієї катастрофи створили державну комісію, але навіть після багатомісячної роботи сотень фахівців вона не змогла однозначно пояснити причини трагедії. У результаті звіт комісії засекретили, і його деталі відомі тільки зі статей та інтерв’ю окремих її членів. І досі причини та обставини катастрофи не з’ясовані.
Руслана ТАТАРИН,
Волинська область
Фото автора

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>