Що підписували у Москві росіяни та українці

Нині практично усі в Україні, та й у Росії міркують над тим, які ж угоди підписували у Москві президенти обох країн та представники обох Урядів. Ось деяка інформація, як стала доступною для російських та українських ЗМІ.

При знижці на газ, яку пообіцяла надати Росія, Україна в 2014 році планує збільшити імпорт природного газу до 30-33 мільярдів кубометрів. Таку інформацію агенція «Інтерфакс-Україна» оприлюднила з посиланням на міністра енергетики та вугільної промисловості України Едуарда Ставицького. Оприлюднені об’єми трохи більші від заявлених раніше.

Ще одна домовленість стосується важливого для РФ проекту, через який за часів Леоніда Кучми ледь не почався збройний конфлікт. Україна та Росія домовилися про спільні дії з організації будівництва та поетапної реалізації проекту створення транспортного переходу через Керченську протоку. Як повідомляє «Українська правда», документ передбачає, що сторони у 2014 році разом розроблять техніко-економічне обґрунтування, на підставі якого будуть прораховані потоки вантажів та пасажирів та буде ухвалюватися рішення про його проектування і будівництво. Крім того, на підставі ТЕО буде визначено майбутній тип транспортного переходу – у вигляді тунелю чи мосту.

«Очікується, що будівництво транспортного переходу дозволить значно скоротити шлях транспорту завдяки таким проектам, як кільцева автомобільна дорога та залізниця навколо Чорного моря, пришвидшити проходження транспорту по лінії ЄС-Азія. Реалізація цих планів позитивно вплине на економіку України», - зазначають у Мінінфраструктури.

Щодо українських вигод, то, принаймні на перший погляд, таким можна вважати угоду про відродження проекту спільного випуску близько 80 літаків Ан-124 для оборонного відомства Росії. Адже ці літаки включені до його плану озброєнь. Свого часу РФ заблокувала цей проект через відмову українською стороною надати технічну документацію. Не відомо, чи ставила цього разу таку вимогу російська сторона. Спільне виготовлення літаків принесе Україні 12,89 мільярдів доларів, такий прогноз озвучив на засіданні уряду прем'єр Микола Азаров.

Він нагадав, що на зустрічі у Москві Україна і Росія домовились про відновлення серійного виробництва літаків Ан-124 з українськими двигунами. Це означає відновлення серійного виробництва двигуна Д-18т.

За його словами, також будуть зняті всі мита на поставки матеріалів. Складових частин та комплектуючих для промислових кооперацій.

Також є інформація про те, що Росія зніме обмеження для імпорту трубної продукції від українських виробників.

Відомий український економіст, який чимало відпрацював на різних посадах у кількох складах Уряду, Віктор Пинзеник відзначив, що найнебезпечнішими для України можуть бути усні домовленості Януковича та Путіна.

 

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>