Рівненський «приборкувач ураганів» отримав з Брюсселя медаль

У нагородному багажі рівнянина Віктора Бернацького з’явилася золота медаль, на одному боці якої викарбувано прапор Євросоюзу, а на іншому – слово «Брюссель». Втім, ця нагорода не пов’язана з проявом євроінтеграційних мотивів. Вона – своєрідне визнання Європейською науково-промисловою палатою наукових досягнень нашого співвітчизника.

Мова, зокрема, про модель так званого вловлювача ураганів, над розробкою якої винахідник Віктор Бернацький працює третій рік і яка покликана приборкувати буревії, урагани, смерчі.

Рівненське ноу-хау зовні схоже на циліндр і складається з двох частин – горизонтальної та вертикальної. Всередині облаштовано систему вентиляторів. Цей пристрій працює в автономному режимі. Він збуджується або приводиться в рух ураганом, який паралельно і гасить. Тобто не потрібно додаткових джерел енергії.

Коментуючи високе визнання своєї наукової розробки, Віктор Бернацький зазначив, що подібного «приборкувачеві ураганів» аналога у світі немає. Заодно рівнянин вірить у його швидке практичне застосування, бо є країни, де за рік буває більше тисячі потужних буревіїв, з якими ніхто не може впоратися.

Сергій НОВАК,

Рівненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>