У Рівному відзначили 100-річчя «місцевого Пеле»

У Рівненському краєзнавчому музеї пройшов вечір пам’яті Леоніда Молчановського, відомого в минулому футболіста і тренера, який народився сто років тому – 9 грудня 1913 року, цілковито присвятив себе футболу і виховав цілу плеяду талановитих спортсменів. Учасники зустрічі, зокрема, переглянули документальну кінострічку «Місторія» та слайд-фільм «Легенда рівненського футболу», в яких розповідається про спортивні та життєві вершини Молчановського. Ознайомилися також із виставкою фотографій, документів, численних публікацій у пресі з особистого архіву його родини. Звучали на проведеному заході численні спогади про нього. В тому числі й тих, хто був у пліч-о-пліч із Леонідом Серафімовичем, – його друзів, доньок, сестер. Тим самим «місцевий Пеле», як його йменували, через світлу пам'ять із нагоди свого100-річчя образно пройшов ще раз своїм славним і тернистим шляхом.

Народився Леонід в сім’ї священика та актриси. Ще в шкільні роки у місті Дубні організував футбольну команду «Малятко». Навчаючись у Дубенській гімназії, грав за спортивний клуб «Сокіл». Згодом став гравцем Луцького футбольного клубу ПКС. Затим українського футболіста запросили виступати за робітничу збірну Польщі, де він був на перших ролях. У 1941 році він зіграв у матчі проти київського «Динамо» у складі рівненського «Спартака». Гра завершилася внічию − 3:3, а на рахунку Леоніда Молчановського з’явилися забитий м`яч та гольова передача. У 1944 році Леоніда призвали в радянську армію, відправили на службу в Башкирію, де ледь не помер від тифу. У повоєнний час він повернувся на рідні терени, продовжив спортивну кар’єру як футболіст-гравець і тренер рівненської футбольної команди «Колгоспник». Працював також у ДЮСШ, де прищепив любов до футболу понад двом тисячам хлопчаків. Прожив Леонід Молчановський 82 роки і залишив після себе надзвичай великий спортивний спадок.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>