У Пересопниці з’явилась автентична булава

В культурно-археологічного центрі «Пересопниця», що на Рівненщині», з’явилася автентична княжа булава, яка у XII-XIII століттях символізувала владу і яка реально могла належати князю Юрію Долгорукому, засновнику Москви, або його сину Андрію Боголюбському.

Фрагмент цієї булави археологи знайшли у селі Персопниця ще у 2011 році, а наразі древню річ реставрували та передали до колекції раритетів. Цікаво, що пересопницька булава – не бойова, а радше символічно-подарункова, як атрибут військової влади. Розміри її мініатюрні – чотири на п’ять сантиметрів. Виготовлена з бронзи, зверху покрита позолотою.

Стосовно того, кому вона належала, існують різні припущення. Серед можливих її власників не виключають князя Юрія Долгорукого, засновника Москви, який перебував у Пересопниці, на той час столиці удільного князівства, навесні 1150 року, коли тут правителі Північної та Південної Русі укладали мир. Більше того, він у тамтешньому замку справив весілля двом своїм чадам – одружив сина та видав заміж доньку.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>