Віталій Кварцяний позитивно оцінив осінню частину сезону

Після гри із запорізьким «Металургом» головний тренер луцької «Волині» Віталій Кварцяний вирішив не зупинятися детально на самій грі, а підвів підсумки осінньої частини сезону.

- Остання гра календаря пройшла досить напружено. Хлопці дуже хотіли виграти, постаралися. У нас виникло 5-6 гольових моментів, добре що два реалізували. Ми здобули серйозну перемогу. Думаю, що лишили волинянам, лучанам не такий уже поганий настрій на новий рік. Будемо мінімум у десятці, планував я 8-9 місце. Команда отримала позитивні емоції на відпустку. Через два три дні хлопців відпустимо уже. Отже, завершуємо рік на позитивній ноті.

- Ви задоволені першою частиною чемпіонату?

- Не так прикро уболівальникам - 5 перемог здобуто, і вони змогли відчути свято разом з командою. Загалом, етап був дуже складний. Особливо якщо детально аналізувати, як усе будувалося. З карточками червоними, з травмами. Постійно хтось випадав. Ми походу добирали людей. Одна позиція закривалася, інша відкривалася. Не було стабільного награного складу. Таке буває у кожній команді, але у нас це було дуже болюче - бо команда не зіграна. Погано, що багато пропускали. Підводили голкіпери наші - не дуже надійно грали. Були проблеми з їхнім функціональним станом. Віталій часто просто не відчував конкуренції від хороших воротарів Літовченка і Кичака. Тому було чотири голи у Донецьку, три у Харкові, чотири від «Динамо».

Але в загальному, вважаю, ми нестандартно грали. Просто у нас є багато не зіграних молодих виконавців. Вони грають нестабільно. Та все ж потрібно їм довіряти і ставити. Це той же Мемешев, той же Задерецький. Селіна тільки пробуємо, Матей цікавий - йому лише 20 років. Перспектива у команді є. Ми тренери теж пережили багато негативу. Особливо стосується кінцівок матчів: у Полтаві на кубок і у чемпіонаті, у Севастополі, у Сімферополі, з «Карпатами». Але ми на шляху формування нової команди. Ми не набрали «стариків», даємо молоді шанс. Шлях у нас правильний, тому я більше задоволений, якщо врахувати усі наші труднощі. Ми ж не знаходимося у кінці на грані катастрофи.

- Скажіть, є такий парадокс. «Волинь» гарно зіграла з командами першої шістки: перемога над «Шахтарем», нічия з «Динамо», «Ворсклою», «Чорноморцем», але у той же час програємо «Арсеналу», Запоріжжю, «Говерлі»... Чому так відбувається?

- Якби ми з усіма командами результат (результат, а не гру) показували такий як з «Шахтарем», то були б у першій п’ятірці-трійці… Але це ж нереально. Стабільність дає реальність. А стабільності у нас ще немає. Є максимальна віддача, яка спрацьовує в одному матчі і не спрацьовує в іншому. Ми часто мусили «затикати» дірки, і гра була не така гармонічна, не по нотах. І мусимо грати під таку музику. У нас виходить у двох з десяти матчів. А має виходити у дев’яти з десяти. Ми так сьогодні не повинні грати, бо те, що ми сьогодні маємо, не дає нам шансів створити пріоритетну гру. Му просто проводимо гру і думаємо, може пощастить. Сьогодні ми не грали теж яскраво. Грали на результат, місцями виникали цікаві моменти. У нас сьогодні тільки двоє травмованих, а бувало по п’ять-шість… І з воротарями так само. Є чотири, а міг грати тільки один. За великим рахунком, ми закінчили на позитивній ноті, з перемогою. Треба бути зовсім неправильним, щоб не оцінити хлопців. Все ж команда бурлить, «Волинь» нестандартна, вона є, була і постараємося бути. «Волинь» зберегла свій бренд. Це щось таке непросте, що коштує великих грошей. Ніхто ж не скаже, що «Волинь» ніяка. Так ми програвали, але нас легко не здолаєш.

- Як плануєте відпочивати? Знову книжку писатимете?

- На книжку потрібен час. Я вирішив творчо попрацювати коли мав відповідний період у житті. Я люблю працювати, і мені кожен день було цікаво щось робити. А зараз по роботі питань багато. Кожному футболісту видамо індивідуальний план підготовки. Ми їх відпускаємо до 10 січня. Через два дня маємо закрити питання «дебіт-кредит», у нас великих боргів і немає.

А я поєднаю кілька днів відпочинку з відповідальним завданням - перегляну двох футболістів. В середині грудня вернуся на роботу. Є питання, які потребують вирішення.

- Ви очолюєте футбольний клуб як тренер і президент, також очолюєте федерацію футболу Волині. Не складно?

- Важко. Цікаво. Але коли нікому не потрібний - ще важче. Шукаю варіанти, щоб нічого не завалити. Якщо зараз від розумних людей буде якісна підтримка, розуміння, то наше завдання їх не розчарувати. Щоб вони спокійно відносилися до нашого волинського футболу – як до обласного, так і до професійного. Є люди, які хочуть це робити від душі. Багато людей задіяно. Будемо починати. Є багато різних проектів - малих і великих, час пройде і футбольні люди відчують, що щось вийшло.

- Олег Герасимюк зараз є вільним агентом. Як дивитесь на те, щоб повернути у команду одного з найталановитіших своїх вихованців? Чи йому дорога сюди уже закрита?

- Нікому не закрита. В мене немає до Герасимюка жодних претензій, він хороший футболіст. Він ще не розкрився до кінця. Колись голландські спеціалісти підрахували, що для тотального футболу середні вікові дані найкращі - це 27,5 років. Олег якраз у розцвіті. Він сухощавий. Якщо десь щось проявить. Характер у нього наполовину був, наполовину сформується, коли стане мужчиною. Він тільки стає серйозним гравцем і мужчиною. Якщо захоче. Він же теж знає, що пілюлей у мене отримував хороших. Але ж це не просто від того, що мені так хочеться. Просто я хотів пояснити, що футбол серйозна справа. Захоче працювати - будь ласка. Він для мене абсолютний плюс.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>