В одязі, зв’язаному гачком – на подіум

Її речі заворожують своєю оригінальністю, красою та витонченістю. Одні – легкі й невагомі, ніби зроблені з тонкої павутинки, інші – зіткані з фантастичних квітів та візерунків. Незважаючи на складність виробу, кожен випромінює особливе тепло та позитивну енергетику, адже в’яже їх лучанка Галина Занюк з любов’ю. Це хобі вже давно

Галина та Марина ЗАНЮКИ

Галина та Марина ЗАНЮКИ

вийшло за межі дому. Нині свої вироби жінка представляє на модних показах.

Галина Олександрівна пригадує, що будучи школяркою, почала відвідувати гурток з в’язання шпицями. Залюбки робила для себе різні дрібнички, які поповнювали гардероб. Коли ж створила власну сім’ю, почала в’язати діткам. А якось побачила у журналі гарні вироби гачком, і їй захотілося й собі створити щось подібне. Самостійно розбиралася зі схемою, освоювала нову техніку в’язання. Поступово підкорювала найскладніші узори. Основними шанувальниками жінки-майстрині були її рідні. У кожного в гардеробі були речі, які сплела Галина Олександрівна. Можливо, унікальні вироби так і лишилися б невідомими для широкого загалу, якби не ініціативність та наполегливість доньки, відомої моделі, власниці модельного агентства Марини Занюк.

– Коли Маринка організовувала черговий показ мод, запропонувала продемонструвати одяг, який я виготовила власноруч, – пригадує пані Галина. – Погодилася без особливого ентузіазму, а коли побачила, як у дівчат горять очі, коли одягають мої речі, це дало мені поштовх до наступних робіт.

Цікаві узори Галина Олександрівна шукає в журналах, а от модель одягу вигадує сама. Захоплення гачком переросло в улюблену справу. Посидіти у затишному куточку за в’язанням – це найкращий відпочинок, вважає жінка. А влітку, коли випадає погожа днина, любить заховатися у квітнику і там творити оригінальний одяг. Описувати його красу – справа невдячна, бо ж недарма кажуть: «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути».

Ручна робота дуже копітка. Наприклад, щоб зв’язати сукню, потрібно працювати близько двох місяців. Але такі вироби ніколи не повторюються і завжди цінуються. У цьому майстриня ще раз пересвідчилася, побувавши у Рівному на модному показі Fashion Time, осінь-зима 2013. Дівчата, які мали демонструвати одяг від Галини Занюк, охали й ахали. А одна модель підійшла і попросила вийти на подіум у сукні, яку Галина Олександрівна відібрала для свого фінального виступу.

– Я побачила очі цієї дівчинки і не змогла відмовити – захотілось подарувати радість дитині, – усміхається жінка. – Тож замість запланованих 11 моделей у мене вийшло 12. Демонстрували не лише сукні, а й кофтини, кардигани, болеро.

Одяг від Галини ЗАНЮК

Одяг від Галини ЗАНЮК

Запитую, чи не втомлюють підготовка до показів, поїздки? Галина Олександрівна заперечливо хитає головою і додає, що навпаки – це приносить задоволення, а нові знайомства підштовхують до цікавих ідей.

– У молодості потрібно було багато часу приділяти сім’ї, не вистачало його для себе. Зараз діти виросли, тож пора реалізовувати той невикористаний потенціал, – переконана моя співрозмовниця.

Як дізналася згодом, у Галини Олександрівни не лише талант до творіння прекрасного, а й велика сила духу. Вона понад десять років активно займається спортом. Проводить заняття з гімнастики у власній групі для тих, кому за сорок років.

– З віком відчуваєш погіршення самопочуття. У мене були проблеми з хребтом, а почала робити фізичні вправи – і про біль забула. Потрібно дбати про свій організм, не лінуватися, – наголошує.

– Галино Олександрівно, Ви займаєте активну життєву позицію. Маєте якесь гасло, яким керуєтеся щодень?

– Мені дуже запам’яталися слова моєї 75-літньої сусідки, яка мешкає в селі. «Скільки можна робити, робити. Та вчіться, нарешті, просто радіти життю». Я дослухаюся до цієї простої філософії. Треба менше звертати уваги на погане, а насолоджуватися тим, що маємо.

Руслана ТАТАРИН,

м. Луцьк

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>