Сучасний пологовий будинок штампує документи… радянським штампом

Україна на 22-му році свого існування й досі не може позбутися радянського ярма та абревіатури УССР. Корені його не залишилися на глухому хуторі, як ви, можливо, подумали, а у державній установі, медичному закладі – пологовому будинку Ковельського міськрайонного територіального медичного об’єднання. Тут і нині користуються штампом «Родильный дом. г. Ковель. Волынской обл. УССР».

Про цей неординарний випадок повідомила читачка, яка мешкає у Ковельському районі. Будучи вагітною, вона здавала кров у Ковельському пологовому будинку. Коли отримала результати, їх запропонували залишити у паспорті, і поставили відповідний штамп.

– Я й не звернула на нього уваги, – розповідає жінка. – А вдома тато захотів побачити цю офіційну відмітку – і мало не впав від подиву! Він у мене патріот нашої держави, тож довго обурювався таким невіглаством чи недоглядом адміністрації. Це ж, виходить, ми живемо не в Україні, а в «Украинской Советской Социалистической Республике»? Невже за 20 років незалежності не можна було знайти часу і коштів, щоб виготовити новий штамп України державною мовою?

Ці логічні запитання переадресовую головному лікарю згаданого медичного закладу Тетяні Пташник. У телефонній розмові керівник зазначила, що вперше чує про такий випадок. Ніхто з породіль ніколи не повідомляв подібного. Зауважую, що переді мною лежить копія згаданого штампу, яким читачка підтверджує свої слова.

– А навіть якщо й так, то це не ваші проблеми, – додала, трохи нервуючи. – Хіба від того змінюється група крові, якщо штамп радянський? Це не журналістів справи, а наші.

Ковельський пологовий будинок вважається одним з кращих у Волинській області. Тут постійно запроваджують нові методи лікування. Місцеві медики намагаються йти в ногу з часом, та, видно, десь таки залишилися у 90-х роках. Розумію, що випадок, про який розповідаємо, дріб’язковий поряд з великими проблемами недофінансування медичної галузі, застарілим обладнанням. Та все ж і він має місце для свого вирішення. А то смішно навіть говорити про Європу, куди ми шкандибаємо, ідентифікуючись радянським минулим. Тому й цікавлюся у Тетяни Зіновіївни, може, установі не вистачає коштів чи якісь інші проблеми заважають виготовленню сучасного штампу? І чи можна вважати правильними дані, які засвідчують ім’ям давно неіснуючої держави? На жаль, лікар проігнорувала мої запитання. Пропоную їй перевірити правдивість моїх слів у своїх підлеглих і таки дати свою оцінку цьому неприємному інциденту. Тетяна Зіновіївна сердито зауважує, що вона працює «не в бухгалтерії, де можна сидіти на місці. А мене чекають пацієнти».

Судячи з нашої бесіди, головний лікар не планує виправляти ситуацію. Цікаво, а якби у пологовому будинку завалявся раритетний штамп Польської Республіки зразка 1939 року, то ним би й досі користувалися? Адже від цього група крові не змінюється. Тож ковельські породіллі можуть похизуватися оригінальним перекрученням дат. Паспорт багатьом виданий у 2000-х роках, а на одній зі сторінок – штамп УССР! Отака у нас буває абракадабра!

Руслана ТАТАРИН,

Волинська область

 

 

 

 

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>