На Рівненщині виявили масове поховання чи то польських уланів, чи то білоруських кавалеристів

Спільна експедиція ДП «Рівненська старовина» (Юрій Харковець),  ДП «Волинські старожитності» (Олексій Златогорський, Михайло Вашета, Тарас Верба) та польських археологів з Торуні Домініки Сємінської, Адама Кучинського та Міхала Семінського проводили пошук загиблих під час авіанальоту у селі Гайки-Ситенські Радивилівського району району Рівненської області. В результаті пошукових робіт виявили дві могили. Методом бурування встановили приблизні межі могил (2х2 м кожна), повідомили у прес-центрі ДП «Волинські старожитності».

За словами місцевої жительки 84-річної Надії Брачко, яка була очевидицею подій, неподалік, на залізничній колії у 1944 році німецьким авіанальотом було знищено радянський ешелон з білоруськими кавалеристами, яких місцеві жителі поховали у вищевказаних могилах.

Інші жителі села, які однак не були свідками подій, розповідають, що в могилі поховані польські улани, які в 1939 році відступаючи від німецьких військ і потрапили під ворожий авіаналіт.

Враховуючи неможливість за спогадами очевидців та архівними даними дати однозначну відповідь на етнічну приналежність загиблих найдоцільнішим є повна ексгумація обох могильних ям, перезахоронення та увічнення пам’яті жертв війни. Ці дослідження заплановані на весну 2014 року.

 

 

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>