Використані пляшки – не склотара

А тло для картин Ніни Августін

Ніна АВГУСТІН

Ніна АВГУСТІН

Художній талант жительки селища Млинів Ніни Августін доволі багатогранний. Вона – автор сотні дивовижних картин, які неодноразово ставали окрасою багатьох виставок. Ніна Августін – іконописець, намальовані нею біблійні сюжети знайшли своє місце у православних храмах Рівненщини. У творчому багажі майстрині – різноманітні витвори з пасхальних яєць. Тут і писанки з волинським розписом, зроблені бджолиним воском, і шкрябанки з орнаментами природи, і крапанки з декількома фонами, і мальованки з квітковими сюжетами та історичними, духовними персонажами. Одна з таких мальованок з образами святців та покровителів бджільництва Зосима та Саватія поповнила нещодавно музей національного костюма та української писанки у Києві.

Млинівчанка також – пристрасний фотохудожник, котрий через об’єктив спиняє й відображає неповторні миті історії. А ще пані Ніна художньо оформлює книги, реставрує історичні пам’ятки рідного краю. І при всьому цьому творчому розмаїтті, як не дивно, постійно прагне до пізнання та осягнення якогось нового ремесла.

Отаким свіжоспеченим незвичним захопленням став для неї розпис старих пляшок. Він настільки полонив художницю, що з-під її рук буквально за останній рік вийшла ціла галерея розписних скляних витворів.

– Творчий поштовх для цього заняття отримала на одній з художніх виставок, – зізнається майстриня, – де з-поміж багатьох витворів особливо приглянулися старі домашні речі, які господарі не викинули на смітник, а використали як основу для розпису. І подумала, що такою основою цілком могли б стати пляшки. Того ж дня від задуму перейшла до діла. Як на мене, особливо вдався Острозький замок з його досі збереженою баштою, Свято-Троїцький собор в Острозі, замок у місті Дубні… На черзі – славні «Козацькі могли».

Щодо технічних секретів художнього розпису на пляшковому склі, то тут Ніна Августін насамперед зупиняється на ґрунтуванні основи. Грунтівку майстриня накладає в три, а то й більше шари, таким чином забезпечуючи малюнку довговічність. Ще одна особливість – прикрашання розпису різним природним орнаментним причандаллям, як-от квасоля, боби, горішки… Їх кладуть на клей, і вони гарно доповнюють намальоване зображення.

Загалом, як переконалася на власному досвіді Ніна Августін, розпис пляшок – захоплююче заняття, яке відкриває безмежний простір для творчості.

Сергій Новак,

Рівненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>