Братковський ожив на іконі через 311 років після мученицької смерті

У Волинському краєзнавчому музеї представили ікону канонізованого мученика Данила Братковського. Автор святого образу – волинський художник-іконописець Дмитро Зінько. Прикметно, що митець, котрий працював над іконою майже півроку, під роботою не підписався, заявивши на презентації, що на авторство не претендує – просто виконував волю Божу. Іконописний витвір він виконав за настановами духовенства в традиціях українського бароко з орієнтацією на історичні взірці.

Власне, минувшиною пройнята й рама на іконі, бо зроблена за тими зразками, які побутували в церквах за життя Данила Братковського; у тому числі й у колишньому храмі села Свищів, що на Рівненщині, звідки й походив діяч.

Освятив ікону митрополит Луцький і Волинський Михаїл. При цьому було вперше прочитано Канон прославлення святого мученика Данила Братковського. У ньому, зокрема, йдеться про великий духовний подвиг нашого славного попередника та його незламну силу волі.

Як відомо, 25 листопада 1702 року військовий суд призначив Братковському вирок – до покарання на горло і до негайної публічної смертної кари. Причина – його участь у селянсько-козацькому повстанні під проводом Семена Палія, його пронизливе гостре слово, боротьба за повне визволення Правобережної України з-під влади Польщі.

За вироком, Данила Братковського привселюдно стратили посеред луцького ринку – йому спочатку відрубали руки, ноги, потім голову і перерубали тулуб. За складеним перед смертю заповітом поховали мученика у Луцькій братській церкві.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>