Єврокапут для українців підготувала українська влада

Підписання угоди про асоціацію ЄС з Україною на саміті Євросоюзу у Вільнюсі не відбудеться. І, що парадоксально, це не наслідок реакції європейців на невиконання певних важливих умов Києвом, а черговий «фокус» української влади. Як тут не згадати вислів парламентського «диригента» фракції Партії Регіонів Михайла Чечетова, який колись дав своєрідну назву діям регіоналів щодо обману опозиції, мовляв «розвели як кошенят». Тепер у ролі кошенят виступила європейська політична еліта. Сумно і соромно. Бо симпатики України в ЄС, витрачаючи свій авторитет, переконували противників і, тих хто сумнівався, що наша країна гідна наблизитися до великої європейської родини. Тим часом українська влада всерйоз зайнялася рекламою євроінтеграції. Здається, у щирість намірів повірили в Європі, повірили прості українці. Також повірила у них Росія, яка у відповідь натравила на Україну свій Митний Союз вдалася до економічного тиску через блокаду митних процедур. А в останній місяць відбулися кілька таємних зустрічей президентів та прем’єр-міністрів України та Росії. Схоже Москва таки взяла верх, і зробила пропозицію, від якої не можливо було відмовитися. Що це було, ми, швидше за все, скоро дізнаємося. Але несподівано Кабінет Міністрів України на засіданні 21 листопада прийняв розпорядження, згідно з яким процес підготовки до укладання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС призупинено. Суть розпорядження полягає у тому, аби відновити втрачені виробничі зв’язки з Росією та країнами Митного Союзу. Це нібито потрібно в інтересах національної безпеки України. Таку нісенітницю виголосив сам керівник Уряду Микола Азаров. Хоча буквально ще кілька тижнів тому з усіх телеекранів та газет регіонали говорили про шалені вигоди від асоціації з ЄС.

Віктор Янукович, виступаючи цього ж дня на українсько-австрійському бізнес-форумі у Відні сказав, що альтернативи реформам в Україні, альтернативи євроінтеграції не існує. Але з огляду на останні події, де гарантія, що ще через місяць, після ще кількох таємних зустрічей у Москві, Азаров або Янукович таким ще безапеляційним тоном не заявлять, що для нас немає альтернативи Митному Союзу.

Третій акт комедії 21 листопада у присутності членів місії ЄС Кокс-Квасневський розіграли у парламенті. Тут повинні були проголосувати важливі євроінтеграційні закони. Перший з них мав вирішити принципове для Європи питання Юлії Тимошенко. Головуючий у Верховній Раді Володимир Рибак поставив усі наявні на той момент шість законопроектів щодо звільнення, амністії або лікування Тимошенко за кордоном. Усі вони були провалені регіоналами. Провладна партія дала лише один голос – це був голос Нестора Шуфрича.

Що тепер? Опозиція закликає до вуличних акцій протесту. Вони уже по суті стартували у столиці. Велику акцію у підтримку євро прагнень громадян України планують провести у неділю на Майдані незалежності. Проте слабо віриться, що це дасть якийсь результат. Поїзд, як то кажуть пішов, про це відверто заявив Олександр Квасневський. Наступна спроба вступити у велику європейську, а не азійську сім’ю, у нас, швидше за все виникне лише після президентських виборів 2015 року, якщо вони будуть успішними для опозиції.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>