«Найбільше ціную в людях порядність і професіоналізм»

Каже голова Млинівської райдержадміністрації Ганна Худик

Не так часто про керівників вищого рангу відгукуються добрим словом. Як правило, і те не так, і це не так. А от про Ганну Худик, голову Млинівської райдержадміністрації, поганого не чула. Її характеризують як людину слова і керівника, який відповідає своїй посаді. А ще – як людяну і просту у спілкуванні. Ну і, звичайно, усі відзначають її вроду, бо як не крути, а жінка найперше притягує своєю зовнішністю. Що думає про свою роботу і ситуацію у підопічному районі сама Ганна Романівна – про це йдеться у нашій розмові.

Ганна Худик

Ганна Худик

– Ганно Романівно, навіть маючи досвід роботи у владних структурах, чи не було сумнівів, коли запропонували посаду голови Млинівської райдержадміністрації?

– Я розуміла, з якого приводу губернатор запрошує на зустріч, і їхала з думкою відмовитися від цієї посади, маючи для цього вагомі аргументи. Кадрову роботу знала добре, організаційну теж, але не мала справи з фінансами, економікою, бюджетом. А для керівника такого рангу важливо вміти формувати його, правильно розподілити. Цього досвіду не мала. Проте губернатор наполіг на своєму: мовляв, навчишся – ми будемо допомагати.

– І з чого розпочинали?

– Не люблю критикувати попередників, бо знаю, що після мене теж буде наступник. Найбільші проблеми відчула з бюджетом: квітень – а його ще не прийняли. Щось ніби мали з минулого року, але й залишився майже мільйон боргу. Тому кожен день починався з дзвінків і запитання: коли з нами розрахуєтеся? Тільки приходила – і починала верстати бюджет. За два тижні його прийняли, і рік прожили нормально. Зараз ніяких боргів не маємо.

– Ганно Романівно, чи залежить ситуація району від сільських голів?

– Від сільського голови залежить дуже багато. Там, де він на місці, легше працювати, бо знає, що треба робити, підтримує зв’язки з керівниками господарств, які є на території сільської ради. Яскравий приклад – село Острожець, де головою працював Олег Пархомей. Обрали іншого з дуже великими амбіціями. Пропрацював кілька місяців – і мали спад за всіма показниками. Писав скарги у всі інстанції. Приїхали, закрили клуб – і що далі, це вихід із ситуації? Повернувся Олег Васильович, і одразу все змінилося.

– Чи стоїть завдання про скорочення державних закладів?

– У нас 32 навчальні заклади і 12 філій початкових шкіл. Якщо проаналізувати середні показники по області, то у Млинівському районі наповнюваність класів значно менша, ніж в інших. Для прикладу, у Мальованській філії два учні ходили у школу. Нам вона обходилася у 60-70 тисяч. За такі кошти вчити двох дітей економічно обґрунтовано чи ні? Ми закрили цю філію. Стояло питання і по Залавській філії: школа не наповнена. А от дитячий садочок в Острожці перевантажений. Громада погодилася закрити школу і зробити у ній ДНЗ. До закриття навчальних закладів, на мою думку, треба ставитися дуже обережно. У 29 селах ніколи не було жодної соціальної установи. Роблячи крок до закриття школи, збільшуємо кількість приречених сіл. Поки є школа, є перспектива і надія на його відродження. Одна з проблемних шкіл – Новоукраїнська, яка розташована у п’яти пристосованих приміщеннях. Уявіть, як дітям вчитися у старих польських приміщеннях, уражених грибком? Замовили проект будівництва на наступний рік, який погодили з головою облдержадміністрації. Чекаємо на затвердження у Міністерстві. Так само треба будувати школу і в Борбині.

Не закрили жодного ФАПу і амбулаторії. Зробили там усі поточні ремонти, воду підключили, опалення.

Найбільша проблема в районі з дитячими садочками. За три роки відкрили чотири дошкільні навчальні заклади. Над цим працюємо, і їх хочемо відкрити у Смордві та Владиславівці.

– У поліських районах батьки не пустять дітей 1 вересня – і школа за рік збудована.

– Мені пояснюють, що там тисячі дітей, а тут – сотня.

– Але тут діти такі ж самі, як і там.

– Якщо не будувати шкіл, то їх тут скоро взагалі не буде – переконую керівництво. За 20 років у Млинівському районі не збудовано жодного соціального об’єкта. Це теж один з аргументів.

– А яка ситуація з ремонтом доріг?

– За три роки збудували і відремонтували 134 дороги – понад 40 км. У Млинові мали 12 непроїзних вулиць, які вже в нормальному стані. У нас 1000 км доріг, 310 км – загального користування. Скільки б людей не жило, а доїхати всім треба, тому потрібно їх ремонтувати.

– Які якості, на Вашу думку, треба мати, щоб бути успішним керівником?

– Насамперед, людина має бути порядною і професійною. Порядній людині якщо й не вистачає знань, то вона підтягнеться і стане професіоналом. На жаль, зараз багато демагогів, а спеціалістів не вистачає. Я людина відкрита, готова до спілкування. Може, хтось не те чує, що хотів би, але кажу правду. Не можна обіцяти того, чого не зробиш.

– Робота в адміністрації з ранку до вечора, а ще хатні справи – і завжди так гарно виглядаєте.

– Не треба себе жаліти. Кухарок ніколи не мала, виросла в селянській сім’ї, тому до роботи звикла. Свекруха живе у селі й тепер, треба обробити більше 50 соток городу і в хаті руки прикласти. Найманих працівників не маю. Побути на самоті – це для мене відпочинок, навіть на городі. А головне правило як жінки – завжди гарно виглядати. Можу не поснідати, але зачіску зроблю обов’язково…

Ольга ЖАРЧИНСЬКА,

Рівненська область

 

Ганна ХУДИК народилася у селі Пляшева Радивилівського району Рівненської області. Після закінчення місцевої середньої школи із золотою медаллю навчалася у Рівненському педагогічному інституті на фізико-математичному факультеті. Працювала вчителем математики в селі Новоукраїнка, а згодом – на посаді секретаря Млинівського райкому комсомолу. Пізніше була робота у виконавчих органах влади. З 2009 року – обіймала посаду заступника голови Млинівської райдержадміністрації, а з квітня 2010 призначена головою райдержадміністрації.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>